Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

10 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Haha de “Groote Schouwburg” van v. Ravesteijn, midden jaren 50, zonder stedenbouwkundige visie zomaar “ergens” neer geplempt.
  Alles was verkeerd aan deze suikertaart, de naam, het ontwerp, de oriëntatie en de locatie te midden van arbeiderswijken en een nooddorp.
  Die arbeiders lagen ’s avonds uitgeput in de stoel en hadden geen geld voor een avondje uit, degenen met een iets ruimere portemonnee woonden te ver en het openbaar vervoer bestond in die tijd uit één tram en een bus.
  Helaas, deze schouwburg werd nimmer een succes.

  • Nee dit is een Theater, de Ahoy bestaat uit drie tentoonstellingshallen en het Sportpaleis. De bouw daarvan begon pas 15 later dan de bouw van dit theater en in 1970 werd in de hallen de eerste familiebeurs Femina gehouden maar toen werd er aan het sportpaleis nog gewerkt.

 • Zover ik weet , ben ik er één keer binnen geweest, ondanks dat wij er 1km vandaan woonde dus te voet er heen gewandeld. Nu we toch bij het Zuidplein zitten.. Er wordt daar goed aan de weg getimmerd..Veel afbraak en nieuwbouw op de Gooilandsingel…

  • De plannen voor een nieuw Zuidplein zijn groots Kees, maar of het allemaal volgens plan zal gaan? We horen er weinig van.
   Op de Gooilandsingel moet een zwembad komen met een 50mtr wedstrijdbad of daar behoefte aan is? Het zal toch wel gepeild zijn? De opening van het bad is voor eind dit jaar gepland en daarna zijn er ook plannen voor al weer een nieuw aanzicht van het Zuidplein theater.
   Of dit allemaal een opleving van het Zuidplein gaat betekenen? Ik heb mijn twijfels, theater Zuidplein trekt nu alleen publiek met alternatieve voorstellingen gericht op de “nieuwe” Rotterdammers.
   Vandaag speelt er het Sja-Amir met een voorstelling in het Sanskriet en woensdag de voorstelling Jihad?? Dat wordt lachen??
   Voor mij is het grootste struikelblok daar dat winderige , beetje ongure plein onder de metrobaan waar stinkende bussen de atmosfeer verpesten, daar ga je niet heen voor een avondje gezellig uit.

   Nee dan houd ik maar graag de herinnering vast aan deze “suikertaart”

   • Tja toen ik nog op zuid woonde kwamen wij wel eens op het Zuidplein. Maar lieverlee vermeden wij het plein ivm de jeugd en verdere overlast. Nee gezellig is/was anders.

 • De schouwburg op bij het Zuidplein , In mijn jeugd heb ik schouwburg zien bouwen.
  Zal ongeveer gelijk zijn met het winkelcentrum/ de metro/ en de afbraak van een
  kerk die daar ook vlak in de beurt stond.

  • De foto van de Groote Schouwburg plaats ik rond 1955 toen stond rechts buitenbeeld nog de “Charloise Nieuwe Kerk” en natuurlijk was daar ook het Brabantse Dorp waarvan rechts op de foto nog net twee huisjes zijn te zien.
   Plannen voor metro en winkelcentrum bestonden alleen op papier.

   Pas in “63 werd een deel van het Brabantse Dorp afgebroken voor de bouw van het Ikazia, men was toen ook al begonnen aan de aanleg van het metroviaduct welke ook vlak voor de hoofdingang van de Schouwburg langs ging, dit maakte dat men de ingang moest verplaatsen naar de zuidkant.

   In 1966 was de laatste dienst in het kerkje en kort daarna volgde de afbraak. De plannen voor het winkelcentrum waren toen al ver gevorderd en in 1972 was de opening van het “grootste winkelcentrum” van Nederland.
   Kan er wel een jaartje naast zitten 🙂