Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

18 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Typische ouwe kiosk, de onderkant van voormalige Bijenkorf van Dudok, Erasmus lezende op z’n sokkel met het Erasmushuis ernaast, net naoorlogse auto’s, nou dan weten we wel zo’n beetje de lokatie …………….

 • prachtig die man met een drollenvanger bij een zo bekende kiosk en Erasmus waar hij hoort te staan.
  hoek coolsingel/ blaak , maar ik dacht dat het plein een andere naam had er is vast wel iemand die dat weet.
  groet.

  • Het plein heeft inderdaad verschillende namen gehad, voor de oorlog het van Boymansplein, later het van Hogendorp plein omdat hier het gelijknamige beeld stond maar op de foto uit de jaren ’50 is het onderdeel van de Coolsingel.
   Het beeld van Erasmus waarvan ieder klein Rotterdammertje wist dat hij op de klokslag zijn blad om zou slaan heeft hier van 1945 tot 1964 gestaan. Na het herstel van de Grote Kerk werd het voor de kerk geplaatst.
   Het is het derde Erasmusbeeld en dateert uit 1616

   Maar die kiosk is zeker zo mooi je zag nooit wie er in zat, vroeg je om een krant dan reikte een hand die aan en naam je geld in ontvangst 🙂
   Wij jonge mannekes liepen altijd naar de achterzijde want daar hing de Lach met ondeugende foto’s.

  • Erasmus stond destijds inderdaad tegenover de Rotterdamse Bank, maar hij stond vóór het Erasmushuis en dat was de locatie van de H.B.U. Dat was voor die tijd wel één van de vroege hoogbouwpanden in Centrum Rotterdam. Iedereen een prettig weekend en groetjes van mij,
   Cor van der Sijde

  • Klopt Ria, Rotterdam deed er eind jaren ’40 alles aan om die nog lege en doodse Coolsingel van na de oorlog enige uitstraling te geven maar volgens mij was de belangstelling niet geweldig en bovendien moest er gewerkt worden.
   Die bloemenmarkt heeft geen lang leven gehad.

   En naar mijn mening (andere mening mag natuurlijk) is de Coolsingel nooit wat geworden, je gaat er niet winkelen of flaneren en met ook nog eens die rare paviljoens bij het Binnenwegplein en voor de Bijenkorf, blijft het slechts een verkeersriool vanwaar je snel een zij-straat in duikt.
   Gelukkig gaat daar straks de schop in.

   • Ed, de schop gaat waar in? Is daar weer een plan om de Coolsingel te veranderen? Hoeveel keer is dat al gebeurt. Zou maar de water terug brengen, de straat vernoemen als de Coolvest en de Koopgoot als een echte goot gebruiken. LOL

     • Van eerste kijk (en als een buitelander) vind ik het erg leuk. Het zou voor mij nog leuker wezen als daar helemaal geen auto verkeer op de Coolsingel was (dus alleen maal dwars straaten) maar dat zou mooielijk wezen. Voor mij een duim omhoog.

     • Ja, jullie hebben gelijk. Maak er geen Volendam van. Ik ben gros over mijn geboren wereld stad. Het is uniek in de wereld en wij vinden het prachtig. Vrienden en familie hier in Canada vragen over grachten en molens en kaas en bloemen. Mij vrouw (geboren Canadees) zegt altijd daar tegen – ga maar na A’dam en Kinderdijk en Volendam. Ik gaa lekker naar Rotterdam.

      Oh ja, de verlichte Hefbrug zie er heel schitterend uit. Kijk, Rotterdam heeft echt nog geschiedenis. Je moet het maar vinden.

 • Prachtig die link naar verbouwde Coolsingel , maar sluit me meer aan bij Leen : water terug i.p.v. auto, net zoals ze in Utrecht doen bij Hoog Catherijne.
  Het is een feit dat veel nieuwe R’dammers jong en oud moeilijk op fiets te krijgen zijn, het is of de auto of de blauw gekentekende vervuilende scooter, maar zelden een rijwiel.

  • Waar ooit het water van de Coolvest stroomde ligt nu de metrotunnel dat gaat niet meer lukken. Laten we er a.u.b. geen Volendam van maken we zijn nu een Wereldstad toch?

   Over dit plan voor een vernieuwde Coolsingel sta ik nog in dubio. doorgaand verkeer weren lijkt mij prima, maar ik zie vooral een ander bestrating, nieuwe verlichting en bomen heel veel bomen.
   Ik ben nog niet overtuigd