Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

12 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Die truk gaat niet altijd op Ria, Weinthal had vele vestigingen in Rotterdam. Dit is niet de Hoogstraat.
  Dhr. Weinthal was een voetballiefhebber en begunstiger van het mooie Sparta (met supporters die nimmer rellen ) en een goede vriend van hem en ook Sparta supporter had een hotel en die zie je op de linkerhoek.

  • je hebt gelijk jan, ik heb niet goed gekeken en hotel atlanta niet gezien terwijl ik nota bene in de aert van nesstraat op school heb gezeten. wat is het verandert he.

   • Beste Ria…,
    Je hebt in de Aert van Nesstraat op school gezeten maar dat was dan toch zeker na 1940 want voor die tijd was er geen school in die straat v.z.v. ik dat weet…wel in de Lijnbaanstraat daar was een OLS waar ik school ging…wij woonden toen in de Mauritsstraat…gezien vanaf de Coolsingel zoals op de foto…1e straat rechts: Lijnbaan straat…2e straat rechts Crispijnlaan…3e straat Tuinderstraat en de 4e de Mauritsstraat…al die straten (rechts) kwamen uit op de Kruiskade…allemaal v.z.v mijn geheugen dat nog toelaat.

 • Reclames van Jan Gast automaterialen & North State sigaretten en ’n agent die’t verkeer regelt.
  Ja, Jan jouw hotel is’t “ATLANTA” (hk Aert van Ness / Coolsingel), halverwege bebouwing rechts meen ik te zien onze mooie schouwburg, die best nog opgeknapt had kunnen worden na 14 mei “40.

 • Ik weet het Bert de Duitsers hadden veel vernield maar het gemeentebestuur zag gelijk de voordelen er lag immers al vanaf het begin dertiger jaren een plan voor een “modern”Rotterdam met brede verkeersriolen, dat moest de toekomst worden.

  In opdracht had de toenmalige bouwpolitie (wie kent ze nog) een lijst met 144 gebouwen opgesteld welke nog te redden waren geweest. Die lijst is daarna nooit meer boven tafel gekomen alleen a.d.v. de verslagen Gemeenteraad weten we van het bestaan.

  Nee Rotterdam moest een nieuwe moderne stad worden, ja zelfs de ruïne van de Laurenskerk moest verdwijnen maar daar hebben, nota bene, de Duitse bezetters een stokje voor gestoken.

 • Even leeglopen
  Kijk je de Aert van Nesstraat in dan was de eerste dwarsstraat de Nieuwe Kerkstraat, dan het stuk met rechts het R.K. Sint. Lucia, een klooster met meisjesscholen en een prachtige binnenplaats i.i.g. mooier dan de gevel aan de straatzijde, daar weet Ria waarschijnlijk meer van.

  Vervolgens de Lijnbaanstraat (thans Hennekijnstraat) met op de hoek de Grote Schouwburg, zoek en zie de foto’s van het interieur.
  Op de plaats van de Schouwburg kwam in onze jeugd het reisbureau Linsone Lindemans op de hoek Lijnbaan – Aert v. Nesstr. tegenwoordig is daar de zoveelste sportschoenen zaak.

  • Ed…je hebt gelijk de 1e straat rechts was de Nieuwe kerkstraat met inderdaad St Lucia en daarna pas de lijnbaanstraat…zie je wel dat mijn geheugen mij inde steek laat..bob

   • Welnee ons geheugen komt alleen wat langzamer op gang er staat natuurlijk ook veel op onze harde schijf en wellicht is de discussie nog leuker dan het zeker weten

 • Een leuke foto van de Aert van Nesstraat , genomen vanaf den Coolsingel, ik vermoed vanaf de
  ” Nieuwe Beurs ” zoals men toen zij.
  De sigarenhandel van Weinthal & Co. , met daarboven nog een ouderwetse ” Couffeur ”
  ( Heerenkapper ) , was een hofleverancier , zie het wapenschild boven de winkeldeur.
  Boven de reclame van de North State Cigarettes zie je nog een zgn. ” lichtreclame ” ( de kleine vierkante vakjes ) , waar de toemalige Coolsingel mee vol was.
  Aan de andere kant het nog steeds bestaande hotel Atlanta , van Dirk Reese , geopend in april 1931 , waar in het cafe-restaurant op de begane grond veel bekende orkesten optraden zoals ;
  The Ramblers , Marek Weber , Kazanova ( zigeuner-orkest ) , Carl Albers , Marcel Lanfredi ( trad ook al op in de oude Pschorr in de Korte Hoogstraat ) , Cor Kohler , Lily Gyenes ( zigeuner – violiste ) , Louis Metz , Dajos Bela ( tango-orkest ) .
  Het waren veel orkesten uit het buitenland , die een rondreis maakten door Europa waar dan ook de bekende grote zaken in Amsterdam , Den Haag en Scheveningen werden aangedaan.
  Veel musici waren ook van Joodsche afkomst , die hun optreden moesten staken in Duitschland van de jaren ‘ 30 …
  Wat heel erg leuk is om deze orkest / artiest namen in te tikken op ” YOU TUBE ” , van een hoop kan je dan hun dansmuziek – liedjes beluisteren , men kan de sfeer proeven uit die tijd.
  Nog een leuke anecdote zijn de hekwerken , waar de mensen achter staan te wachten , om te kunnen oversteken , deze had de gemeente geplaatst in de zomer van 1936 om het voetgangersverkeer enigzins in goede banen te leiden , zodat men niet meer kris kras kon oversteken , ” oom agent ” had het al zo druk met het regelen van al het verkeer.
  Het is een foto gemaakt in den zomer , zie al de uithangende markiezen voor de winkels , de bekende witte met rode of groene strepen , het moet in 1937 , 1938 , 1939 zijn geweest.
  Groetjes aan iedereen.