Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

18 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Zo dat is weer een “ouwetje”
  ’t Kan niet missen we kijken op een stukje van de Rotterdamsche Schie gezien vanaf de Delfsche Poort met direct beneden de Schiebrug, links het Slagveld en rechts het Hofplein.

 • Ja, hoera, weer zo’n ouwetje van meer dan 100 jaar geleden.
  Links in de Schie moet de afvaartplek zijn van het Delftsche bootje, de toen snelle verbinding tussen Rotterdam-Centrum en Delft.
  Volgens mij staat tie op punt van vertrek en ( zeer ) oude Rotterdammers weten dat verderop bij de laaggelegen Heulbrug door de kapitein bij mooi weer als de mensen buiten op de plecht stonden altijd werd geroepen : “kop in de zak”………….. deed je het niet dan was de kans groot dat je je hoofd of een stuk ervan kwijt was………………………………….

 • Goeie avond ,
  Dat ouwe Delftsche Bootje heb een tijd lang gevaren , ik geloof dat het in de 2de helft van de jaren
  twintig is gestopt met varen.
  Toen het niet meer voer had je er een leuk liedje over , de tekst is uit een boekje , met de volgende
  rijm-zinnen :
  ” Het Delftsche-bootje is vergaan , midden op de oceaan ”
  ” En een kikker die het zag , stikte bijna van de lach …. ”
  De melodie ken ik helaas niet….
  Later is ook de ouwe schie zelf gedempt , maar dat is een later en een ander verhaal…

  • Ja, klopt in 1925 of 1926 is d’r mee gestopt terwijl men destijds begon met trekschuiten.
   In 1860/1865 werd die vervangen door een schroefstoomboot; daarmee werd de snelheid nauwelijks opgevoerd want er waren heel wat haltes op weg naar Delft , met name theehuizen waar ook volop snaps en jenever werd ingeladen en de passagiers steeds vrolijker werden.

 • Wat zou daar achter die wagen op de brug leggen, zo op de stoep en een beetje op de weg? Ik wil zeggen pompoenen maar ze waren nooit populair in Nederland.

  Ah, pompoentaart op Thanksgivingdag.

  • Thanksgiving dat kennen we in Holland niet 🙁 Maar we hebben wel Sinterklaas 🙂
   Maar een goede vraag Leen en ik heb geen idee maar kan er wel één opperen;

   “men heeft de bestrating op de brug gerepareerd en dit zijn de overgebleven keitjes?”

   Overigens die Schiebrug zat stevig in elkaar. Ik kan me de sloop van de restanten nog herinneren toen, in de jaren ’70, het “Shellflat aan het Pompenburg” werd gebouwd.
   Hadden ze “een hele kluif” aan.

   • Ed, betekent je dat toen the Schie gedempt is hebben ze gewoon onder en rondom de Schiebrug het ingevult? En toen het tijd was om de Shell flat te bouwen, moeste ze de oude brug lekker uit de grond halen?

    • Helemaal juist Leen, men had die eerste jaren na de oorlog op deze locatie nog geen plannen voor deze locatie en het is daar dus lang een open vlakte geweest goed voor kermissen, circus en tentoonstellingen.

     De fundatie van de Schiebrug liet men zitten met de gedachte “wie dan leeft dan zorgt”
     Wie weet heeft de Shell hieraan nog mee betaald?

     • Ik zit een beetje in de war met de Schie en de Schiekade. Aan de opstartfoto zie ik een (trein?) brug in de verte. Was dat vroeger de trein van zuid naar oud Centraal. Als ik dat goed heb dan leggen die rails nu veel verder zuid dichtbij Hofplein. Niet?

 • Tot ong. 20 jaar geleden Leen lag hier op dezelfde locatie een betonnen viaduct ( i.p.v. de stalen constructie vd foto ), dat liep inderdaad vh CS station richting Zuid en passeerde verderop haaks station Hofplein van de oude lijn Hofplein / Scheveningen ; nu ligt het allang ondergronds, is het inmiddels 4baans geworden, maar het spoor volgt nog steeds hetzelfde tracé vanaf de begintijd, je zou kunnen zeggen vanaf 1878 dus langs de Delftsestraat enz.

 • Moet eerlijk zeggen dat ik bij deze locatie ook altijd het brein moet “resetten” 🙂 mede omdat niet alleen het Hofplein maar ook de Schiekade nu, vanaf zeg maar de vroegere Haarlemmerstraat, naar het westen is verlegd.

  Even wat anders: Het straat links is dus de Delftschestraat en daarvoor op de rand van de foto zien we nog net een stukje van de Sociëteit/Grand hotel “De Vereeniging” dat niet veel later failliet zou gaan waarna het Rotterdams Nieuwsblad het gebouw overnam.

 • Goeie middag allemaal ,
  Misschien een kleine verduidelijking omtrent de loop van de oude schie en schiekade.
  De fotograaf op deze raadfoto stond met zijn rug naar de Delftsche Poort toe en dus ook naar de
  Schiekolk en Delftschevaart. De scheepjes die onder de schiebrug doorvoeren kwamen in de schiekolk / delftschevaart uit.
  Wat de huidige situatie betreft ; als je nu voor de STALEN DELFTSEPOORT gaat staan , dan moet richting het Shell-toren gebouw kijken , en dan ” zie je de loop ” van de oude schie en schiekade.
  Het wordt nog duidelijker als je oversteekt en die gele trap / viaduct op gaat , ik geloof dat dit de luchtsingel heet , en als maar richting de schie kijkt dan zie dat de oude bebouwing in het verlengde van je gezichtsveld ligt. Dit is vlak achter het spoorviaduct en als je dan weer achterom kijkt zie je in het verlengde weer de staalen delftsepoort en de delftsevaart.
  Het huidige Hofplein en het stuk Schie tot aan het spoorviaduct ligt in het verlengde van de Coolsingel , wat er voor 1940 nooit was.

  • Als Blijdorper hoorden we begin jaren 50 van de oude knarren ( die ik nu zelf ben……….. ) over zwemwedstrijden die tot wel 1939 aan toe gehouden werden in de Schie op bijv. koninginnedag 31 augustus, je begon je triaton bij de spoorburg Schiekade en je eindigde bij de Heulbrug ( en soms nog verder ); mensen stonden dan rijen dik a.d. Schiekade vooral bij’t Franciscus Gasthuis.
   En verderop i.d. Delftsevaart konden we tot eind jaren 50 kijken voor het politiebureau Haagseveer op zomeravonden naar waterpolo; 14 spelers in het water en veel publiek a.d. kant. Ongelooflijk!

   • Zwemmen in de Schie in de oude jaren? Ik ben en beetje bang over het water kwaliteit toen. Soort van Rio Olympics water kwaliteit?

    Mijn moeder sprak over het “pootjes bajen” in de kleine haven bij Kralingeseveer in de dertiger jaren. Jaren later vond ze uit dat het water zo vies was. Maar, dat was vroeger geen probleem.

    • Waterkwaliteit Leen daar had men nog nooit van gehoord, zolang het niet stonk kon je er in zwemmen.
     Inmiddels doet men veel aan het voorkomen van vervuiling en dus zal het Schiewater nu velen malen schoner zijn dan 100 jaar geleden maar toch waarschuwde onze gemeente nog dit jaar voor het zwemmen in de Schie, er wordt vooral in Delft nog veel geloosd.
     In ieder geval heeft de Schie vele beroemde zwemmers voortgebracht denk aan Rie Mastenbroek, Zus Braun en Willie den Ouden.
     En zwemmen bij Kralingsche Veer doet men nog steeds, vergeet niet dat toentertijd de inlaat van de Drinkwaterbekkens juist bij het genoemde strandje lag, men filterde het grove vuil en “that was it” 🙂