Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

11 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Mooie foto genomen van de Bolwerk met kijk aan de Oosterkade. Ik vind het nostalgisch om zoveel vrachtmensen te zien werken dat al die vracht nu binnen een paar minuten in één of twee containers wordt verplaatst. Ik weet dat ze hard hebben gewerkt, maar dit herinnert me aan eenvoudige genoegens in een eenvoudiger tijd.

  • De Oosterkade waar Fop Smit ooit zijn Stoombootrederij startte en waar het veer naar Feijenoord aankwam voordat er een Spoorbrug over de Maas was. Hier eindigde in het Maas station het “Rijnspoor” naar de Oosterburen en legde de pakketboot aan

 • SFEERVOLLE foto van het Bolwerk , Oude Hoofdplein en Oosterkade.
  Ik had best wel eens een tocht met zo”n boot naar Nijmegen willen meemaken……

  • Ja Martin, ik ook. Nostalgisch aan de Maas, ezv naar Nijmegen.

   Ok, jullie praten over Fop Smit. Mij moeder sprook vroeger over de booten die langs Kralingseveer kwamen. Als je de Fop Smit boot nodig had, dan kon jou dat zien bij de kleuren banden op de uitlaatpijp. Fop Smit – Zwart – Geel? Wie weet het zeker van die kleuren en ook de kleuren van de andere passagier booten die op de Maas vaarde.

   • Vraag is dit nou de Oude haven, en waar is de vier leeuwenbrug . Mijn vader voer toen met een beurtscheepje voor Zeven huizen moster recht over het Witte huis Dat was in de jaren 40 . Groetjes Etten-Leur

    • Jazeker, Anton, dit is de ingang vd Oude Haven, maar die Vier Leeuwenbrug lag en ligt nog steeds over de WIJNHAVEN bij de Posthoornsteeg, nu geheten Posthoornstraat ?

     • Geachte Meneer Bert ,
      U heeft gedeeltelijk gelijk , de brug die u bedoelt heeft
      inderdaad 4 ZITTENDE leeuwen , maar heette voor de oorlog al en nu nog steeds de REGETESSEBRUG , vernoemd naar de regetesse – koningin EMMA .
      De eigenlijke 4 leeuwenbrug had 4 LIGGENDE leeuwen ,
      en heette KONINGSBRUG , vernoemd naar koning Willem III , en gaf toegang vanaf de Maas naar de Oude Haven en omgeving voor de binnenvaart.
      Deze lag links op de raadfoto en is net niet te zien.
      Deze brug is in de jaren vijftig gesloopt vanwege de waterkeringsdijk van boompjes en de maasboulevard.
      Op de Maasboulevard liggen 3 van deze leeuwen als heinnering en versiering voor de 3 flat die in de jaren vijftig / zestig zijn gebouwd.
      De 4de leeuw ligt op de binnenplaats van een militaire-kazerne als dank voor de strijd in de Meidagen 1940.
      Ik weet niet welke en waar , het is zeker niet de Mariniers-kazerne aan het Toepad.

     • Ja ik kan mij die 4 Leeuwenbrug nog vaag herinneren het was zo’n “koffiemolenbrug” met aan weerszijden klaphekken. Moest de brug open dan stond de brugwachter midden op de brug, stak de slinger in het wegdek en draaide de brug open.

      En zoals Bert zijn er velen die zich vergissen met die (prachtige) Regentessebrug 🙂
      Die vier leeuwen van de Koningsbrug kwamen oorspronkelijk van de in 1833 afgebroken Hofpoort.

      En die 4e leeuw werd als dank voor de inzet in mei 1940 geschonken aan het korps Verbindingstroepen ( de vonkentrekkers) uit Ede.
      Nu na een verhuizing ligt die 4e leeuw nu in de Bernhardkazerne in Amersfoort.

 • Meeste van die huizen links op de foto staan er gelukkig nog, want volgens mij bevinden ze zich als’t ware a.d. achterkant van het Haringvliet; één van de weinige blokken huizen vd binnestad die gespaard is gebleven mét uiteraard verderop het Witte Huis en z’n aanpalende huizen.