Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

18 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Tussen oliebollen, appelflappen en glühwein door toch proberen de locatie te vinden en het jaartal vind ik het makkelijkst.
  Kijk maar eens even naar de zwart / wit beschilderde palen, die een beetje houvast boden na de sperrzeit, dus het kiekje is uit de periode 1940 / 1945.
  Als oud-Blijdorper herken ik als locatie de splitsing Benthuizerstraat / Bergweg; het ouwe trammetje ( w.s. lijn no. 4 ) gaat zo meteen links de Victoria bioscoop voorbij en verder de Bergweg ( de vroeger geheten Blommersdijkscheweg ) op.

 • Dan zijn we klaar Bert 🙂 Hoewel? Tramlijn 4 kwam pas midden jaren “60 op de Bergweg te rijden.
  Ik gok lijn 10 naar Spangen later naar de Ruigeplaat

  Het Victoria theater, ik herinner me een heel smal balkon met ik dacht 4 rijen stoelen maar moet toegeven hier maar 2 of 3 keer te zijn geweest.

 • Interessant weetje is ook dat vroeger ’t gebied ten noorden van de Bergweg bij buurgemeente Hillegersberg hoorde; we kochten die weilanden destijds ( 1880 of 1890?) van ze op voor de stadsuitbreiding met straten als Roderijsche-, Schiebroeksche- en Bergschelaan.
  Ook de Blommersdijkselaan links op de foto bij de beschilderde lichtmasten was toen nog gemeente Hillegersberg en de kerk op het end, de nog steeds bestaande Hillegardiskerk een r.k. Hillegersbergse parochie. Heel Hillegersberg kwam bij Rotterdam in 1941.

  • “Rotterdam, Stad van vele Dorpen”
   Ik was dit eigenlijk al vergeten Bert, in gedachten leg ik de grens altijd bij het kanaal maar inderdaad was de grens met Hillegersberg tot 1941 de genoemde Blommersdijkselaan tot aan de Rotte.
   Maar Hillegersberg een dorp van boeren en * zakkenwassers reikte ooit met de oude Blommersdijk tot aan de Rotterdamsche Schie en ook een deel van Crooswijk behoorde ooit bij Hillegersberg totdat Rotterdam ruimte nodig had voor de begraafplaats.
   * het spoelen van jutte zakken in het plassengebied 🙂

   • Klop als een bus Ed, stad van vele dorpen.
    Uiteindelijk ontleent de Benthuizerstraat haar naam aan het dorp Benthuizen.
    De stad Rotterdam kocht in 1692 de ambachtsheerlijkheid Benthuizen voor 270000 gulden. Rotterdam verkreeg aldus de heerlijke rechten.
    Later werd in 1853 de heerlijkheid weer verkocht.
    Zo dat weten we ook weer, heb ik natuurlijk niet van mijzelf, zo bijdehand ben ik nou ook weer niet.
    De groeten maar weer vanuit den Bels.

     • Dank je Ed, ook namens Wia een goede gezondheid en de beste wensen voor jou en allen die je dierbaar zijn en dat zijn er heel wat.
      We waren een poosje in Valbonne vandaar wat minder online, maar ik blijf net als jij een echte diehard.

 • Ja, de Bergweg!! Heel veel geweest want wij woonden op de eerste Pijnackerstraat. Op woensdag naar het Victoria naar Winnetoe en Old Shatterhand samen met mijn vriendjes.

  • Ik denk Willem dat Victoria voor de Noordeling hetzelfde was als het Prinses theater voor ons westerlingen, als Sparta niet op Spangen speelde dan net zolang bietsen tot je een gulden kreeg en je naar Roy Rogers kon.
   Hi Ho Silver !!

   • Nou, als Noorderling speelde ik bij NADO-V in de D-pupillen en op weg naar huis na de training gingen we stiekum op het Kasteel naar de training kijken. Je kon toen nog door een gat in de omheining het stadion in sluipen. Zo stond ik vaak oog in oog met Jan van Beveren……mijn held,

 • Jazeker Willem ook mijn idool, wijlen Jan van Beveren, die door die halve gare johan cruijff in 74 buiten het Nederlands elftal werd gehouden, omdat hij hem durfde tegen te spreken. Mét Jan van Beveren waren we gewoon wereldkampioen geworden in 74, maar door géén Jan van Beveren, maar een amsterdamse bijna 40’er ( ! ) op doel te zetten, liep het uiteraard mis !

 • Nog even terugkomen op de geschatte datum van deze foto:
  In 1936 kwam er een wet “Wet betreffende bescherming tegen Luchtaanvallen” en als gevolg van de ontwikkelingen bij onze oosterburen werd in 1938 begonnen met het ter beschikkingstellen van o.a. verduisteringspapier en het beschilderen van palen en bomen. Gezien het straatbeeld met de durf ik wel de gok aan dat deze foto nog van vóór mei 1940 is.

  En dan die unieke kiosk links volgens mij stond hij er nog in de jaren ’60 met links op de hoek de orgelwinkel van Wim Wegman

 • Inderdaad Leen, kranten als het Rotterdams Nieuwsblad en de Voorwaarts, bladen als Wereldkroniek en de Prins en natuurlijk aan de achterkant hingen de pikante bladen als de Lach en de Zonnewijzer wel met afgeplakte plaatjes natuurlijk wat het eigenlijk voor ons jongetjes nog veel spannender maakte.
  Tabakswaren zoals de zware van Nelle “met vloei” , Miss Blanche , North State en Klysma Egyptische sigaretten.

  Je kon er ook advertenties laten ophangen zoals: “Weduwe heeft nog plek voor een nette kostganger? Daar kon je van alles bij voorstellen.
  Of deze: “Nette juffrouw zoekt gefortuneerde Heer”
  En het mooiste was, ik heb nimmer gezien wie er in die kiosk zat je kocht je kauwgum en een “hand ” reikte het aan.

 • We zien hier de bergweg uit 1944… eigenlijk niet zo gek veel verandert als je er nu komt.. Ook het pand van Correct staat er nog.. helaas leeg

 • Het is inderdaad de Bergweg met rechtdoor de Benthuizerstraat en rechts aanhoudend de Bergweg. Op de hoek een café en even verder de Victoria bioscoop. Veel films daag gezien met mn eerste vriendje. De tram kan lijn 14 zijn want hij draait de Bergweg op. Beginpunt op de Molenlaan en eindpunt op de Heemraadssingel/plein.