Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

17 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Nooit gezien deze foto, het waar laat ik nog even open, maar mijn oog valt gelijk op die bekende directiekeet een speeltje van architect en meubelontwerper Marcel Breuer.
  Toen dit pand in 1955 werd opgeleverd schonk de eigenaar deze keet aan het Kunstcentrum en heeft het nog lang als expo dienst gedaan.
  Waarom het later is gesloopt?? Zonde.

  • Mijn oog viel gelijk op de winkel van Timmermans, bestaan die nog, dat was vroeger toch een begrip. En dan dat passagekantoor van de KLM waar we het laatst nog over hadden.
   De Laurenskerk in de steigers voor de verandering en het beursgebouw, dat was voor de oorlog best wel revolutionair en ik zie ook nog het Atlanta Hotel en de rest laten we aan de kenners over.

   • Ha die Frits
    Wellicht dat Timmermans nog op het web bestaat,de meesten van dit soort bedrijven zijn nu webshops. Toen verkochten ze niet alleen mooie pennen (voor mij “hebbedingetje”) maar vooral kantoor artikelen en “lichtdrukken”
    Uit het hoofd: Het pand van Timmermans is ergens midden jaren ’70 samen het St. Lucia gesloopt, nu staat daar het Rotterdam Building een kolossaal pand dat straks ook alweer op de schop gaat.
    Rotterdam is nooit af.

   • Dit klopt , dit was de ” Blokhut ” , als ik het goed heb , deze stond bij Zuidplein
    aan de kant van de Pleinweg. Dit was een soort ” Hard Rock ” societeit , waar in de jaren 70 en 80 veel van dat soort bandtjes optraden. Het is later gesloopt ,
    moest er weg vanwege nieuwbouw , is toen verhuist onder het metro-viaduct
    tussen slinge en zuidplein , en is daar langzaam dood gebloed…..

 • Mij doet deze plaat denken aan de winter van 1954??
  Van school werden we naar huis gestuurd vanwege “ijsvrij”. Voor zover ik weet gebeurde dat om niet te veel kolen voor de schoolverwarming te gebruiken. Maar als knulletjes gingen we niet naar huis maar door de stad dwalen, en beleefden ijspret op de bevroren werkvloer van de in
  aanbouw zijnde Bijenkorf.

  • Gezegd moet worden dat de ouwe BIJENKORF met dat torentje en dat restaurant terras op de hoogste verdieping 100 x mooier was dan die blokkendoos van nu.
   Nee sterker nog het was een architectonisch hoogstandje van DUDOCK dat nb moest wijken voor het Churchilplein; het weggeslagen deel van mei 40 aan de Schiedamsevest kant had makkelijk weer bijgebouwd kunnen worden. Jammer!

   • Zo dacht ik er eerst ook over Bert maar toch, van alle bouw uit de jaren ’50/60 vind ik deze Bijenkorf één van de meest geslaagde ontwerpen, strak tijdloos, statuur en met het zojuist opgeknapte “Ding van Naum Gaubo ervoor het mooiste naoorlogse gebouw in het centrum.

    Rotterdam van zijn beste kant, jammer dat er de laatste tijd weer zo aan geommeld wordt bijv. dat flatgebouw welke sinds kort achter de Bijenkorf is verrezen past totaal niet.

    • Ben ik helemaal met je eens Ed, de huidige Bijenkorf is een van de mooiste naoorlogse gebouwen maar Bert heeft wel een puntje,
     de Bijenkorf van Dudok was een juweeltje en zou in het huidige Rotterdam zeker niet misstaan.
     Toch maar even een linkje.

     https://vimeo.com/185515074

 • “Na de oorlog had je Cornelis van Traa, stadsarchitect van de wederopbouw. Zijn idee was om van de Coolsingel een boulevard à redans maken, dat is een bouwstijl met uitspringende en terugwijkende panden, een dubbele rooilijn zogezegd. Ziet u daar het Atlanta Hotel, in art deco-stijl? Dat springt naar voren. De Bijenkorf wijkt weer geheel terug. Maar dat was niet Van Traa’s bedoeling. Hij wilde dat De Bijenkorf gedeeltelijk zou uitspringen. Bijenkorf-architect Marcel Breuer moest daar niets van hebben. En zo is na heel veel geouwehoer Het Ding uit de bus gekomen.
  Kijkt u eens goed. En ziet u dan dat Het Ding eigenlijk een bloeiende tulp is? Daarmee wilde Gabo Rotterdam na de oorlog nieuwe hoop geven.”
  Was getekend:
  Ton Hermans, architect en beeldend kunstenaar

 • Neon letters van KLM gebouwtje a.d. Van Oldenbarneveldstr. net nog te zien; zou later verkassen naar Bristol gebouw links van stadhuis.
  Rechts van stadhuis zie je nog een flart van het postkantoor, vlgs m’n kleindochter het lelijkste gebouw van Rotterdam en me daarbij ook nog eens wijzend op het hoofdpostkantoor juweeltje met A’damse stijl elementen in Utrecht aan end Oudegracht.
  Heb ook zelf het Coolsingel hoofdpostkantoor nooit een beauty gevonden; van binnen één grote ongezellige holle ruimte en van buiten een bijzonder somber uitziend gebouw.

  • Het was een postkantoor Bert 🙂
   En wat te denken van onze Beurs aan de overkant die in 1940 net gereed kwam maar direct na de oplevering een paar Duitse voltreffers mocht ontvangen, wat overigens snel werd opgelost.
   Een gelukje was overigens dat het Carillon van de Oude Beurs kort daarvoor was overgebracht ennu dus nog steeds functioneel is.
   Eén keer per week op de dinsdagmiddag om 13.35 uur -de tijd dat de graanhandel aan het oude West Nieuwland begon, zijn deze klokken te horen.
   Geen mens die het opvalt 🙁