Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

21 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Pinda, pinda, lekka lekka
  Ik zie het restaurant van Chong Low en daarachter nog een restaurant (ben even de naam kwijt), wat de één overhield warmde de ander weer op :-)Beide Chinezen waren met Hollandse zussen getrouwd.

  • Eet smakelijk Ed, en dan te weten dat het thans de hotspot en culinair Walhalla van Rotterdam is. Walhalla, waar heb ik die naam toch eerder gehoord ? En lekker ouwehoeren kan je hier ook met een biertje erbij, toch maar eens doen.

    • Nu we toch aan het boksen zijn, ben net wakker lees ik dit in de digitale Telegraaf, deze jongen ken jij ook wel @#$@&**$^!#.
     Mag jezelf vertalen.
     Rotterdam in teken van Bep van Klaveren
     door Gerda Frankenhuis

     Een week lang staat Rotterdam in september in het teken van de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren. Dit ter ere van de 25-jarige editie van de Bep van Klaveren Memorial.

     „De doelstelling was ooit om na de dood van Bep, de beste bokser die Nederland ooit heeft gehad, tien memorials te organiseren. Het is het grootste amateurboksgala in Nederland. Nu zijn we al 25 jaar bezig en het leeft nog steeds”, zegt Ardie den Hoed, een van de initiatiefnemers van de Memorial. De bokswedstrijd valt nu als enig volwassenenevenement onder Rotterdam Sporticonen, dat als doel heeft om kinderen met behulp van het eren van grote Rotterdamse sporthelden aan het bewegen te krijgen.

     Op 10 september trapt de Bep van Klaverenweek af. „Bep is nog steeds een cultfiguur in deze stad. Ook de jonge generatie weet wie deze bokser is. Wij willen met deze manifestatie een cadeau aan de stad geven”, zegt voorzitter Ed van Leeuwen van Rotterdam Sporticonen.

     Voor de ’Bep-week’ werkt de stichting nauw samen met onder meer het Albeda College en de Hogeschool Rotterdam. „Op maandag 10 september beginnen wij met een manifestatie en congres in Theater Zuidplein. Dat gaat er onder meer over dat sport de perfecte manier van integratie is.”

     Een van de vragen die dan wordt beantwoord is waarom integratie wel werkt in de sport. „Er zullen meerdere sprekers komen, waaronder een sporthistoricus, maar we denken ook aan de Nederlandse bokser Arnold Vanderlyde, die ambassadeur is van de memorial. We zijn op dit moment druk met het organiseren”, legt Den Hoed uit, die als producent betrokken is bij de evenementen van Rotterdam Sporticonen.

     Verder zal in Theater Zuidplein de première zijn van de ’spoken-word’-voorstelling die Tomas de Paauw speciaal over Bep van Klaveren heeft gemaakt. Ook wil Sporticonen diverse boksclinics in de stad houden.

     Verder heeft Rotterdam Sporticonen een film van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 in handen gekregen die op dit moment gerestaureerd wordt. „De bedoeling is dat we daar ook een stukje van laten zien.” Van Klaveren won op die Spelen de gouden plak in de klasse vedergewicht.

     Op zondag 16 september zal de Junior Bep van Klaveren zijn, waarbij kinderen in aanraking komen met de bokssport. Ook staat een jeugdinterland op het programma. Als klapstuk is op maandag 17 september in de Maassilo de 25e Jubileum Bep van Klaveren Memorial waar de Nederlandse amateurtop de ring instapt tegen een buitenlandse nationale selectie.

     • Even een zijsprong:
      Ik zie nog een reactie van de huidige directeur op de foto van het “van Maanenbad” toch leuk.

      Terug naar vandaag;
      De DansSalon, na de oorlog Dancing Walhalla was een berucht “plezierhuis” op de Kaap, stel u er niet veel van voor, rondom de schuifelvloer stonden wat houten tafeltjes, alles draaide om het animeren van zeelui.
      Nu is het een klein theatertje.

 • Even een beetje reuring 🙂

  Die chinees links Chong Kok Low opende in 1925 en was volgens de analen het eerste Chinese restaurant in Nederland, wel die heeft inmiddels vele volgers gekregen,
  In mijn jonge jaren was de Wong Wah in de Atjehstraat de beste chinees van Nederland, men zegt dat zelfs Prins Bernard regelmatig de zaak bezocht, hoe en waarom hij op de Kaap kwam vertellen de analen niet, wel dat hij een “liefhebber” was.

  • Inderdaad Ed, een beetje reuring kunnen we wel gebruiken, vroeger haalden we met gemak draadjes van twintig reacties. Ja en wat Bernard betreft dat was een fraaie maar zijn schoonvader Prins Hendrik was ook een beste die was kind aan huis op de Schiedamsedijk, onze huidige koning doet het wat rustiger aan maar die heeft dan ook geen enkele reden om te avonturen toch……..

 • over chinezen gesproken, uit mijn jeugd (lang geleden ) herinner ik mij atjong met zijn teng-teng, heerlijk.
  inderdaad, pinda pinda lekka lekka, en nagels van ik denk wel 5 cm lang en krom als haken.

  • “Onze jeugd” is denk ik voor de meesten hier slechts herinnering van lang geleden Ria en oud kan je worden maar nooit zijn. Deze jongen springt nog over hekken, ze worden alleen steeds lager 🙂

   Frits noemt Prins Hendrik bekend was dat hij graag Rotterdam bezocht eerst een visje eten in restaurant het Gouden Hoofd en daarna de kroeg in, hij kreeg van Willemien altijd ene Francios van ’t Sant mee als chaperone. Deze Francios was formeel hoofd van de rivierpolitie maar later hoofd inlichtingendienst en vertrouweling van Wilhelmina.
   Mijn schoonmoeder woonde in haar jonge jaren boven een café op de hoek Keizerstraat-Vissersdijk en vanaf de trap kon ze via een raam zo het café in kijken dus de verhalen ken ik uit de eerste hand.

   Ter info:
   https://historiek.net/francois-van-t-sant-harer-majesteits-loyaalste-onderdaan/55533/

 • Ja , de kaap ….
  Enwel het Deliplein , met links op de hoek het bekende cafe de Unie , heeft er jaren gezeten.
  En helemaal aan de andere kant cafe de Brooklkyn-Bar , deze kwam van de Schiedamschedijk af ,
  na 14 mei 1940.
  Trouwens meerdere cafe’s en Bars streken na het bombardement neer op de kaap , vanaf de Schiedamschedijk.
  Ik ben er aardig wat keer lazerus geworden…..
  Mijn vader vertelde dat hier op de kaap de loempia is ” uitgevonden ” , door de chinezen…
  Nou is er geen ” moer ” meer te beleven ! Het is een Yuppen-wijk geworden….
  Ze zeggen nu gekscherend ” Vroeger werd je voor je GVD gereden , door een pooier in een dikke
  Chevrolet ” / ” Nu door een Yup met een Bakfiets , met z’n jong erin… “

  • Voel met je mee Martin, de Ouwe Kaap had sfeer en niet alleen door de dames maar zeker ook door de mix van nationaliteiten die er ’s avonds rondliepen, daar aan het eind van de Brede Billendijk was het druk, gezellig en zeker ook veilig daar zorgden die pooiers zelf wel voor.
   In mindere mate vond je zo’n zelfde sfeer ook rond het Westplein en het Hudsonplein, maar zo rond 1975 mocht dit alles niet meer met als resultaat dat de “dames” gingen tippelen op de Nw Binnenweg en de Karel Doormanstraat en nu de sexhandel grotendeels ondergronds is gegaan, onzichtbaar maar ook ongrijpbaar.

   • Ja , dat klopt wat de diverse nationaliteiten betreft , er schenen ook heel wat mensen van Grieksche komaf , op de Kaap te wonen. Dit is bij heel wat mensen niet zoo bekend , vergeleken met de Chinezen.
    Er waren een paar cafe’s , en zelf ook een restaurantje / eethuisje , waar je heel veel Grieken zag….
    En wat de buurt rondom het Hudsonplein betreft , dat WAS ook zo’n gezellige buurt , met veel cafe’s.
    Hier kwamen heel veel Noren , die met hun schepen in de IJselhaven ( Bij Burger ) en in de Lekhaven ( bij Thomsen ) lagen.
    Maar dit is OOK verleden tijd……..

    • De enige schepen die ik nog met regelmaat in het Vierhavengebied zie zijn de koelschepen met vruchtensap bij de coldstores in de IJsselhaven, voor het overige is het daar al jaren uitgestorven.
     Daar gaat weer een jeugdsentiment.

    • Zijn wij ook in de buurt waar vroeger de banane booten liggen? Mij vader vertelde over die booten jaren geleden.

     • Klopt Leen even duiden.
      De fotograaf stond op de hoek van de Delistraat (recht vooruit) en de Lombokstraat (links)
      Aan het eind van die Lombokstraat kom je op de Brede Hilledijk en de kade langs de Maashaven (daar zat vroeger de SHV , de Steenkolen Handels Vereniging van de familie Fentener van Vlissingen) en links liep naar het zuiden de kade van het Gemeentelijk Havenbedrijf. Daar aan de kop van de haven werden bij het bedrijf Furness de bananen gelost.
      Eén van de straten daar is dan ook de Bananenstraat.

     • We zijn WEER lekker op dreef….
      Ed , even een ” rechtzetting ” , wat de stuwadoorsbedrijven langs de Maashaven noordzijde betreft :
      We beginnen bovenaan , waar het S.S. Rotterdam ligt ;
      – Hier zat inderdaad de S.H.V. met haar kolen overslag
      , later kwam hier de uitbreiding van de stukgoedstuwadoor HANNO terecht , met de bekende loodsen 6 en 7 , dit was vanaf de jaren ‘ 60.
      – Er naast had je het MAASVEEM , dit was een kromgebouwde loods met de bocht mee van de kade aldaar , Hier is HANNO begonnen met de loodsen 1 t/m 5 in het pand MAASVEEM.
      Dan nu het lange stuk richting het metroviaduct ;
      – Als eerste zat daar decennia lang THOMSEN HAVEN BEDRIJF ( T.H.B.) , vanaf 1973 was dat MULLER – THOMSEN na de fusie met MULLER – PROGRESS.
      Met de bekende loodsen AFRIKA / cantine / SCANDINAVIE / CANADA , hier lagen de grote scandinavische rederijen voor de kant en schepen die op Afrika voeren.
      – Hiernaast zat de ROTTERDAMSCHE STUWADOORS MAATSCHAPPIJ ( R.S.M. ) van inderdaad van FURNESS , met 2 loodsen , deze hadden geen naam en / of nummer , hier kwamen de zogenaamde ” Bombayer-boten uit India ” .
      – Als laatste bedrijf , vanaf het metro-viaduct het eerste , zat Whm MULLER & CO. , later MULLER – PROGRESS , met inderdaad de bekende BANANENLOODS , vanaf juli 1949 kwamen hier de bananenboten aan met die grote stammen / kammen.
      Toen MULLER – PROGRESS haar bananen boten verhuisde naar de Prinses Beatrixhaven , dit was rond 1966 , kreeg de R.S.M. – FURNESS de bananenloods tot haar beschikking , die zij als stukgoedloods ging gebruiken.
      De R.S.M. is later in de jaren ‘ 70 met andere stuwadoors gefuseerd tot SEAPORT – TERMINALS en zijn rond 1985 uit de Maashaven weggegaan .
      Ook MULLER – THOMSEN ging in 1985 uit de Maashaven weg , vanaf toen kreeg HANNO de beschikking over de GEHELE Maashaven .
      Ik weet dit allemaal , omdat ik bij HANNO gewerkt heb ,
      dus op de Kaap .

 • Een mooie aanvulling van Martin die weer helemaal opbloeit op zijn havenverleden.
  Prachtige uitleg Martin.
  Tja mijn ervaring was niet meer dan een paar keer “wachtsman spelen” bij de HAL, maar vooral stappen, ook dus op de Kaap wat altijd weer een verrassing opleverde, bijv. toen ik plots werd uitgenodigd door een mij bekende buurvrouw uit Spangen die daar wat bijverdiende. Hallo schat jij ook hier? Ze schrok zich rot 🙂
  Zo hebben we toch weer 20 reacties Frits 🙂 Zijn we nog wat vergeten?
  Ja deze:
  https://historischkatendrecht.wordpress.com/icoon/
  Veel leesplezier