Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

18 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Je bent me voor Cor.
  Aanvullend de “Christelijke Ambachtschool”( later de ‘Tweede Christelijke Technische School’) hoek Gordelweg – Bergsingel.

  Ik heb ooit eens een verhaal gelezen dat men daar technische klussen deed voor de verzetsgroep van Samuel Eschmijer die later bekend werd van de overvallen op het Huis van Bewaring aan de Noordsingel, het Hoofdbureau van Politie aan het Haagse Veer, en het distributiekantoor op het Afrikaanderplein.

  • Ed moet volgens mij zijn Eerste want de Tweede was op de Parallelweg, en later verhuisd naar de Vaanweg ( inmiddels ook niet meer )

   • Je hebt gelijk hebt Cor de Eerste dus.
    De Ambachtsschool werd later Technische school, iets wat ik nooit heb begrepen immers werden er ook vakken gedoceerd als schilderen, metselen, timmeren en later zelfs banketbakken, vakken die (voor mij) niets met techniek van doen hebben. Wat was er mis met een goede ambachtsman?
    Maar misschien zie ik dit verkeerd en legt iemand mij dit uit. 🙂

    Overigens, waar zouden we zijn zonder de jongens (tegenwoordig ook meisjes) met de “gouden handjes”

    • Over Samuel Esmeijer gesproken, ondergetekende was ooit vanaf z’n tiende jaren lid van de padvinders / scouting groep genaamd Samuel Esmeijer dat z’n clubhuis had op een groot binnenterrein aan het eind van de Savornin Lohmanlaan dicht op de Gordelweg; een mooie spannende tijd …………….

 • In plaats van die m o o i e Bergsingel HBS (hk Bergselaan) hadden we de z.g. “Islam.Universiteit” beter kunnen huisvesten verderop in de 1e Chr. Techn.School aan de Gordelweg…….. is toch je reinste kapitaal vernietiging ……. puntgaaf gebouw slopen wat nog maar net 50 jaar bestaat.
  Ter aanvulling nog :
  Op onze mouwen droegen wij destijds trots het embleem “Samuel Esmeijer” , welpenleidster heette Akela, Baloe of Raksja en bij de verkenners was het de hopman.

   • Leen, dat prachtige schoolcomplex hoek Bergselaan / Bergsingel met die mooie brede ingang was altijd een H.B.S. (= Hogere Burger School) geweest, het vroegere schooltype VWO, zoals die er ook was op bijvoorbeeld het Henegouwerplein en de ‘s-Gravendijkwal.
    Sinds een jaar en een dag is het gebouw een zogenaamde Islam. Mini Universiteit, maar over het academies niveau hebben velen hun twijfels. Don’t believe that any employer will be very impressed by seeing a certificate of this school………

    • Volgens mij heette die school de” Willem de Zwijger HBS” en werd het de “Islamitische Universiteit van Europa”. Tja de mannen denken groot 🙂
     Echter is de school is in 2017 door het ministerie op de vingers getikt omdat het zogenaamd academische opleidingen aanbood zonder de hiervoor vereiste accreditaties te overleggen.
     Ze presenteren zich nu als “University” een titel die in Nederland nog niet is beschermd.
     Ze leiden op tot imam etc. In 2016 raakte de school in opspraak nadat bestuursleden werden verdacht van belastingfraude.

     • De problemen dat religie de wereld brengt. We hebben vergelijkbare problemen in Canada.

      Toen Canada werd opgericht, leefden we binnen een eerlijke en rechtvaardige Britse sociale orde die eerlijkheid en ondersteuning bood. Mensen hielpen elkaar altijd wanneer nodig. Iedereen betaalt eerlijke belastingen en geniet van de voordelen die ze bieden. Dat wordt nu uitgehold door immigratie uit landen waar menselijk leven en eerlijkheid weinig waarde hebben. Gelukkig woon ik in een deel van Canada dat zo koud is dat immigranten er in grote aantallen niet toe aangetrokken zijn. Het is triest om te zien dat dergelijke humane praktijken worden uitgehold.

      Leen Zwaal in Edmonton, Canada

     • Ik weet even niet waar ik het heb gelezen maar er blijken in mei 1940 Nederlandse militairen in de kelder van deze school ingekwartierd te zijn geweest, dan is het wellicht de bedoeling geweest de school te raken???
      Tja wie weet meer?

 • Betreft de Lagere Technische School aan de Gordelweg waar voorheen bij het uitbreken van de oorlog in mei 1940 een detachement van de Genietroepen was onder gebracht,

   • Leen,
    In de aanloop naar de gevechten had men aan de NL zijde miliairen over de gehele stad verdeeld meestal in wijkgebuwen en een tiental scholen Velen in Rotterdam waren hier natuurlijk van op de hoogte.
    Daarnaast waren er, zo’n 50 voor Duitsland spionerende burgers reeds bekend of zelfs al gearresteerd zoals bijvoorbeeld ene Piet Bakker die met een zender vanuit het nabij gelegen Schiebroek berichten naar Duitsland verzond variërend van troepen locatie’s tot weerberichten.

    Ook voor een oorlog is voorbereiding het halve werk en natuurlijk kan je 40 militairen in een school niet verbergen.

   • chr. Ambachtsschool aan de Gordelweg 120 , bom inslag 3 Mei 1940. Het is verraden dat er militairen
    in het gebouw waren door de N S B mensen

 • B r a m van der S p e l t was de naam vd directeur vd 2e Chr.Techn.School Gordelweg, periode eind jaren jaren vijftig / zestig.
  Woonde op Bergselaan dicht bij het Hofplein treinviaduct met gezin; we kenden ze als aardige buurtgenoten.
  Kent iemand die naam nog ?

Laatst geplaatst