Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

12 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Hey Ed! Ik ben er even tussen uit geweest. Dit was hard nodig! In de tussentijd wel bezig geweest met wat nieuwe ideeën voor de website waar ik hopelijk binnenkort mee aan de slag kan.. Ik heb een motorfiets gekocht en hoop binnenkort met een camera erop aan de slag te kunnen.. dat zorgt voor weer eens wat andere beelden die misschien ook wel leuk zijn om te bekijken.. Ik moet alleen nog uitvinden hoe ik de apparatuur bevestig en veilig kan bedienen voordat ik mezelf in het drukke verkeer begeef..

    • Ja ik heb 2 van die kleine actioncams.. Die kun je op vrijwel elke plek die je wilt bevestigen. Die camera’s zijn net wat groter dan een luciferdoosje. Afhankelijk van wat je wilt opnemen moet je hem ergens plaatsen.. Als ik de camera op mijn helm monteer is het beeld redelijk trillingsvrij en prettig om te bekijken.. alleen zie ik dan mijzelf ook uitgebreid in beeld vanwege de grote hoek die de camera heeft.. We gaan weleens wat proberen! Soms is het best moeilijk om iets nieuws te doen of te bedenken.. anders valt het snel in herhaling..

 • Een en al gezelligheid op straat en wat een drukte vooral vlak voor de “FISH AND CHIPS” winkel; wat is er aan de hand, misschien is het wel Koninginnedag 31 augustus 1925 of is de viering i.d. Bosjeskerk net afgelopen.
  Het stuk achterin, bij de kromming richting Noordplein, is gespaard gebleven mei 1940 en stond er nog begin jaren 90 ( nu nog wellicht gedeeltelijk ? ben er zo lang niet geweest…….)

   • Anoniem, die Boschjeskerk (officieel de Antonius en Rosaliakerk) was toen nog aan het Boschje nabij de Pompenburgsingel pas na WW2 kwam er een eenvoudiger versie aan de Hofdijk welke inmiddels ook alweer is gesloopt.
    Volgens mij kijken we achter tegen de panden in de Rottestraat.

    • Sorry Bert zag je correctie te laat te laat.

     We zien hier een klein opstandje bij het stempelkantoor van de vakbond voor metaalarbeiders. Jaar 1933
     Later meer.

 • Op 27 februari 1933 breekt in Berlijn brand uit in het gebouw van de Rijksdag, de zetel van het Duitse parlement. De brand verwoest de grootte parlementszaal en de glazen koepel daarboven. In het gebouw wordt de Nederlandse radencommunist Marinus van der Lubbe (1909-1934) aangehouden. Tijdens zijn verhoor verklaart de 24-jarige werkloze bouwvakker dat hij de brand uit eigen beweging heeft aangestoken met het doel de Duitse arbeiders te bewegen in verzet te komen tegen het Hitlerfascisme.
  Ook in Nederland zoals hier op de Hofdijk verzamelen zich communisten met de oproep om het verzet tegen het fascisme te ondersteunen.

  De brand leidt echter tot het tegendeel: Hitler grijpt dit ‘communistisch complot’ aan om in één slag zijn linkse tegenstanders en de Duitse democratie uit te schakelen.
  Hij laat op grote schaal communisten, socialisten en als revolutionair links bekendstaande personen door politie en sa-bendes arresteren. Zijn ‘voorlichter’ Goering beweert dat tenminste tien personen bij de brand betrokken moeten zijn geweest, gezien het grote aantal brandhaarden en de gebruikte hoeveelheid brandbaar materiaal. Daar alleen van der Lubbe is gearresteerd moeten ‘zijn handlangers’ via een onderaardse gang ontsnapt zijn, aldus Goering.
  Alleen de communistische Rijksdagafgevaardigden kenden de plattegrond van het gebouw goed genoeg om na de brandstichting op deze wijze te verdwijnen, ook zij worden gearresteerd.
  Nog steeds zijn velen van mening dat v.d. Lubbe is misbruikt, je steekt een gebouw als de Reichsdag niet met wat dotten poetskatoen aan. Bovendien greep de brand wel erg snel om zich heen.
  Het proces eindigt met de doodstraf voor Marinus van der Lubbe en vrijspraak voor de andere beklaagden. Marinus van der Lubbe wordt op 10 januari 1934 in Leipzig onthoofd.

  Dit is het verhaal achter deze foto.

  • Indrukwekkend verhaal Ed en maar al te waar.

   Eind januari 33 kwam die Oostenrijker a.d. macht en zoals je zegt kwam een paar weken na z’n installatie die Rijksdagbrand als een geschenk uit de hemel voor Hitler & Co; hij kon toen afrekenenen met socialisten en communisten en hun straatvechters.
   Daarna kwam r.k. partij “Zentrum” a.d. beurt, die zich mei 33 nota bene zelf ophief na wat vage beloftes t.o. het Vaticaan terwijl het restant andere partijen moest aansluiten bij de NSDAP of zichzelf opheffen.
   Dus binnen 5 maanden was dictatuur een feit en het westen zweeg en keek ook later de andere kant op bij de gigantische herbewapening; de inkt van vrede 1918/1920 Versailles/Trianon (“Nooit meer oorlog”) was nog niet droog of de ellende begon weer opnieuw.

 • Terug naar de foto, het geheel vertekent wat maar toch denk ik dat de fotograaf een plaatsje had gezocht op de hoek van de “van der Duijnstraat” daar stak de hoekgevel iets uit. Dan is de eerst volgende straat links de Schooterboschstraat en rechts de Vriendenlaan.

  Bestaan deze straten nog? Ben er al jaren niet meer geweest, kwam er ook niet zoveel behoudens af en toe op de postzegelmarkt op het Noordplein maar dat is ook al weer 60 jaar geleden.

Laatst geplaatst