Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

22 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Dit is het kruispunt Nieuwe Binnenweg / Mathenesserlaan, begin 60er jaren. Qua bebouwing niet echt veel veranderd, maar het is wel prettig als ook een aantal plaatsen in onze stad enigszins herkenbaar blijven. Hier laat ik het bij en wens iedereen een prettige Woensdag toe.

  • Ik ga mee Cor, één van de mooiste stukjes Rotterdam, vooral de panden tot aan de hoek van de Saftlevenstraat
   Links op de hoeken van de Math.laan café de ‘Heineken Hoek” en daar tegenover de “Cosy Corner” thans café Arie.
   Als ik me het goed herinner natuurlijk want van kroegen heb ik niet zoveel verstand.

   • Ed heeft geen verstand van kroegen, geloof het maar niet mensen.
    Hij had zomaar de ghostwriter van Joris Boddaert geweest kunnen zijn, hij is fijn.
    Heineken Hoek ken ik niet op deze locatie wel Wester Paviljoen.
    Cafe Ari van Ger Koedam ben ik met je eens, zijn dochter Bianca heeft inmiddels cafe Steijn op de hoek met de Heemraadssingel, maar dat wist je natuurlijk wel.

    • Café Steijn de vroegere “motorrijderscafe” hebben we het kort geleden i.d.d. over gehad maar natuurlijk had ik, evenals bij Ari, moeten zeggen “Heinekenhoek” nu al lang bekend als het
     “Wester paviljoen” Hoe lang geen idee (pak Joris Boddaert er maar bij) maar ik weet wel dat ik er als klein manneke al een Ranja kreeg van opa en dan heb ik het over de jaren ’50
     Sowieso vond ik, zeker ook in mijn nozemjaren, dit stukje Binnenweg met zijn vele bars en kroegen toch wel heel spannend.
     Verhalen uit onze jeugd, kom maar op 🙂

     • Heel spannend ga ik het niet maken, dit is tenslotte een nette site, maar dat je op de Binnenweg je maagdelijkheid en spineuten kwijt kon is duidelijk.
      Graag kwam ik op zaterdagavond bij Mitsey in de Doofpot, lekker sfeertje daar. Blauw van de rook maar dat mocht de pret niet drukken.
      En zondag na de voetbal naar de Pul, netjes gekleed en een mooi meisje bij je kwam je net wat makkelijker binnen. Onder begeleiding van de pianist werden daar de mooiste liedjes gezongen. Mooi vond ik die vastgespijkerde zilveren knaak bij de entree, menig nieuwkomer heeft zich daaraan vergrabbeld.
      Volgens mij bestaan dit soort zaken niet meer.

 • De Heineken Hoek was het café-gedeelte van het Holbein Huis, op het Stadhuisplein.
  Dat het Wester Paviljoen ooit die naam gehad heeft is mij niet bekend.

  • Kan alleen iets zeggen van de geparkeerde eind jaren 50 auto’s !

   Op de lachspieren werkt vooral de eerste auto met die koplampen vlak naast mekaar en min of meer geplaatst achter de radiateur, denk aan een franse kar, ’n ouwe Peugeot ( ? ), alleen Fransen kunnen zo iets raars verzinnen.

   Meteen erachter een Engelse Austin en uit de Math.laan rechts Nwe Binneweg in gaat een Opel Record Stationcar.

   In het midden van de foto achter de zebra’s een wagen die ik niet herken : wellicht Ford Anglia of een Simca.

  • Jazeker, Ed, de Ford Anglia begin jare zestig had een schuine ruit, maar z’n voorganger van de jaren vijftig had wel een normaal postuur. Z’n grotere broertjes waren : Ford Consul, Ford Zephiar en Ford Zodiac; weet dat zo goed omdat wij vlak bij het Stadh.plein woonden, waar de grote Ford dealer zat.

 • Dan even het flatgebouw rechts op de hoek met de Math.laan we lopen er snel aan voorbij maar het heeft wel de monumentale status:

  WOONBLOK met zestien ruime PORTIEK-ETAGEWONINGEN, een WINKEL, een RESTAURANT en een GEB-TRANSFORMATORHUISJE in 1930-1932 gebouwd naar Nieuw Zakelijk ontwerp van J.H. van den Broek in opdracht van de projectontwikkelaar W.G. Sprenger en van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, woningtypologische en stedebouwkundige waarde,

  Tja en daar loopt de Rotterdammer dan gewoon aan voorbij, in mijn herinnering gingen wij daar in de jaren ’70 lekker Italiaans eten.

  Overigens zie ik links voor de Cosey Corner nog net de contouren van zo’n zeskantige kiosk, waarom moesten die ooit verdwijnen?

  • Sorry maar nog even, ga naar Stadsarchief Rotterdam en zoek in de fotocollectie naar 4100_1982-1003 en ‘walla’ de Heineken Hoek

   Ik begon al aan mezelf te twijfelen 🙂

   • Iets verderop nog zo’n hoogstandje en rijksmonument; je loopt achter het restaurant even de Breitnerstraat door en jawel hoor iets verderop : het Sonneveldhuis, oorspr. gebouwd voor Bertus van Sonneveld, procuratiehouder bij Van Nelle, die het rond 1925 betrok en nu als soort museum voor iedereen te bezichtigen, een beauty !

   • Nu begon ik aan mijzelf te twijfelen, dus heb ik de foto ook opgezocht. In eerste instantie leek daar inderdaad Heineken Hoek te staan, maar na uitvergroting blijkt het (licht?)reclame van Heineken Bier te zijn.
    Wat ik niet zeker weet is of het Wester paviljoen altijd voor publiek open was. Ik meen dat het in de 80er jaren een bedrijfslocatie van Unilever was.
    Op het stukje voorbij Cosy Corner was nog de luchroom(?) Tunnel-Express gevestigd, verder nog herenkapper Berlijn en in een sousterrain een kunstwinkeltje, naar ik meen “Eau Caveau”. Op de hoek van de Saftlevenstraat is nog de etalage van loodgieter Korsten te zien.

    • Heineken Bier 🙂 Ik denk dat je in deze gelijk hebt Jos en dan krijg je het ook.
     Nu weet ik alleen niet meer waar ik Heineken Hoek vandaan heb maar weet nog wel dat het op de gevel aan de zijde van de Nw. Binnenweg 138 stond.
     Eerlijk is eerlijk, ik kan het nu niet meer vinden , eerst maar een biertje?

     • Natuurlijk, ik zou zeggen :Proost !
      Heineken Hoek ken ik ik alleen als deel van het Holbein Huis, daar ben ik 100% zeker van.
      Maar dat die naam ooit elders gebruikt is blijft natuurlijk mogelijk.

 • Zomaar:
  In 1887 werd voor een welgesteld Joods koopman aan de Binnenweg te Delfshaven een woonhuis in chaletstijl gebouwd, naar ontwerp van architect M. Lourens. Dat woonhuis werd in 1916 verbouwd tot koffiehuis en toen in 1930 de Mathesennerlaan werd aangelegd, bouwde men achter het koffiehuis een kleine aanbouw met terras en kindertuin het geheel werd wit gestukadoord. In 1940 werd nog naar achter aangebouwd en in 1946 kwam daar een overstekende opbouw bovenop. In 1961 werd de zaak gesloten en omgevormd tot een tot bedrijfsrestaurant voor Unilever en een locatie van opleidingsinstituut Schroevers. Het Wester Paviljoen in zijn huidige vorm dateert uit 1992.

 • Kruising Nieuwe Binnenweg – Mathenesserlaan. Helemaal links zien we het Westerpaviljoen, en aan de overkant daarvan wat toe Cosy Corner heette.

 • Uit: Het Vrije Volk dd. 4 oktober 1949

  De Rotterdamse politie, steeds op zoek naar een veiliger verkeer, heeft vandaag iets nieuws in gebruik genomen, namelijk een z.g veiligheidszone. Op de kruising met de Mathenesserlaan , een zeer druk punt, met veel verkeer en ontzaglijk veel overstekende voetgangers, werden speciale oversteekplaatsen voor voetgangers met witte verf aangegeven.
  Voetgangers en automobilisten hielden zich keurig aan de regels en de instructies van de politie maar het is de vraag of dit ook in de toekomst het geval zal zijn.

  🙂 nee dus 🙂

Laatst geplaatst