Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

38 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Goeie morgen wat een mooi plaatje, het wachten waard.
  Dit water was zo mooi en schoon je kon er, achter de fotograaf, zelfs in zwemmen. Vergelijk je de huizen rechts met wat er nu staat dan krijg je toch subiet een waas voor de ogen, en daar helpen ze dan weer vanaf.

 • Bij het zien van dit mooie plaatje viel mij op dat er geen spoor van gebruik als vaarwater is.
  Daardoor dacht ik aan de Goudsesingel, met het Oostplein op de achtergrond of een restant van een verdedigingswerk als de Schiedamsevest. De hint van Ed leidt mij naar deze laatste locatie.
  Geen idee of dit klopt, want van de afbeelding herken ik niets

  • We zijn op de wereld om elkaar te helpen toch? Maar mbt deze locatie houd ik me even in.
   Waar iemand mij mee kan helpen; rechts naast de molen – toentertijd de grootste molen van Nederland- staat een hoog gebouw, het heeft er niet lang gestaan.
   Weet iemand wat daar gevestigd was?

 • Goede morgen Allen,
  ik gok op het Oostplein met de stellingkorenmolen ‘De Noord’ gezien vanaf het Haringvliet.

  Groet Corh

  • Nee, Leen, hoog gebouw pal achter Molen de Hoop is in elk geval n i é t oude Bijenkorf, wat het hoge gebouw wél is weet ik eerlijk gezegd niet……………………. denk dat het ook net als de molen zelf iets na 1920 gesloopt is voor wellicht gebouw “De Unie”; ook vlak erbij stonden Erasmiaans Gymnasium & de Passage.

   • E d, ‘k heb toch na poosje zoeken gevonden op internet bij “De Unie, Coolsingel”, dat jouw hoge gebouw wel eens het “Maria Catharina van Doorn’s Liefdegesticht van Weldadigheid” (een soort internaat/opvanghuis voor ongehuwde moeders) moet zijn geweest. Kan ook dat ik er naast zit, hoor !

   • Zo, ik zit nu ook aan het Oostplein te denken. Maar, op een kaart van 1920 is daar maar een grachtje dat tegen het Oostplein loopt – De Grote Boezem van noorde richting (of ouder voor dat de Slaak gedempt is). Dat bedoelt dat het hoog gebouw ergens bij de Maas staat, ongeveer bij het Maasstation. Klopt echt niet.

    Ik denk dat ik heel in de war zit.

    • De Hoop aan de Coolvest, nu Coolsingel, had geen water dat dwars tegen de Coolvest loopde. En het kan de Coolvest zelf niet wezen want daar was een straat aan iedere kant. In deze foto zitten de huizen aan de rechter kant vlak tegen het water.

     Leen zit nog in de war. LOL

 • Goeie avond allemaal ,
  De molen is inderdaad molen ” De Hoop ” aan de Coolvest.
  Het hoge gebouw ernaast stond op de hoek van de Leeuwenlaan , dit was een gebouw van de GEB
  , voor stroomvoorziening / opwekking , het is later verhuist naar de Deltschevaart waar het nu nog staat. Toen op de hoek van de Bagijnenstraat , nu op de hoek van het plein voor de Laurenskerk.
  Het is in 1935 gesloopt voor de bouw van het Beursgebouw aan de Coolsingel.

  • Bedankt Martin. Meer voor mij te leren en over te lezen.

   Sorry voor nog een vraagje voor je – mij Nederlands word slechter en slechter (nu al 60 jaar weg van Nederland).

   Ik denk wat je bedoelt is dat de GEB verhuist is naar Deltschevaart (nog niet op een kaart gevonden) naar een gebouw dat daar nog staat. Toen weer verhuist naar de Bagijnenstraat en dan vlak bij de Laurenskerk verhuist. Klopt dat?

   Dan in 1935, de Hoop is gesloopt? Klopt dat ook?

   Bedankt.

   • Leen ,

    Het onderstation gebouw van de GEB , heeft het bombardement overleeft.
    De zijstraat heette toen Bagijnenstraat , deze naam is na de oorlog NIET meer
    teruggekeerd.
    Het plein voor de Laurenskerk , of dat een officiele naam heeft weet ik eigenlijk niet….
    Het staat gewoon nog op de zelfde plek en is later , na 1945 , uitgebreid richting de Meent.

  • Nog even over de GEB aan de Rochussenstraat, nu een flat voor studenten te wonen. Ik herinner dat mij vader in de 60’er jaren vertelden dat de duitsers een stukje daar op gebouwd hadden om vliegtuigen beter te zien. Dat stukje staat door nog op zoals ik op Google Streetview ziet.

   • Zeg maar een fors stuk Leen die uitkijkpost is 9 meter hoog en staat er nog steeds.
    Na de oorlog was de post nog steeds in gebruik maar nu door het in 1950 opgerichte Korps Luchtwachtdienst (KLD) en uiteraard keek men toen naar het oosten.
    Naast waarnemingen van laagvliegende toestellen, gaf het KLD informatie over de lokale situatie en het weer. Het gros van het KLD bestond uit vrijwilligers die onder een relatief kleine staf werken. Later werd deze structuur gekopieerd voor de BB, de Bescherming Bevolking.

    Op de hoek Delftsevaart/Grote Kerkplein zit de gemeentelijke stadsverwarming herkenbaar aan 2 pijpen op het dak.

  • Het zat me niet helemaal lekker Martin dus is deze googlelaar even gaan zoeken en het blijkt dat we beiden gelijk hebben:
   uit het NRC dd. 28-11-1923
   “De directeur van het electriciteitsbedrijf had betoogd, vooreerst dat in verband met de toeneming van het stroomverbruik een spoedige uitbreiding van de op den Rechter Maasoever beschikbare middelen voor de productie van gelijkstroom zeer noodzakelijk was te achten, en wijders, dat dit doel alleen door een spoedige terhandneming van den bouw van het nieuwe onderstation aan de Delfvaart op afdoende en tevens op de meest economische wijze bereikt zou kunnen worden”

   De bedoeling was toen dat aanpalen richting Meenteen L-vormig kantoorgebouw van vijf verdiepingen voor het GEB zou worden gebouwd. Het plan ging niet door en het GEB-gebouw kwam later aan de Rochussenstraat.

   Het onderstation bleef gespaard tijdens het bombardement. Tijdens de oorlogsjaren ontstond het idee over te gaan tot een collectieve warmtevoorziening in het centrum, zodat niet iedere grootverbruiker een dure eigen voorziening hoefde te bouwen. Er werd een buizenstelsel aangelegd.
   Daar immers was het oude, door de oorlogshandelingen gespaarde onderstation voor gelijkstroom van het GEB nog intact. Een jaar later werd met de aanleg van het leidingnet begonnen en het inmiddels verbouwde onderstation uitgerust met een ketel om de eerste vier klanten (het telefoonkantoor en de firma Rouppe en Van der Voort aan de Botersloot, het woningcomplex Pax aan het Groenendaal en de Amsterdamse Bank-Incassobank) te kunnen bedienen.

   Tot zover pfffff

   • Mooi verhaal Ed, leest als een roman ! Ik zat er helemaal naast met m’n Ongeh. moeders internaat, Unie en Erasm. gymnasium……. kan gebeuren…….

 • Tja ik moet zeggen dat als ik het over een singel heb dat ik dan het water wordt bedoeld. Zo niet in het Rotterdam van vroeger (al kan ik het niet verklaren)
  We hadden de Coolvest als zijnde het water en de kaden werden Coolsingel genoemd. Zo ook hier, het water heette Schiedamsche Vest en de kade links dus de Schiedamschche Singel.
  Wie kan dit verklaren???

  Leen waar je leest “Schie Vest” zal dit wel een afkorting zijn.

  De Cor genoemde Hoffmanbrug lag ter hoogte van de W. de Wittstraat de 300 mtr verder gelegen Binnenwegsche brug uiteraard in het verlengde van de Binnenweg.

  • Bedankt Ed. Nog iets over de Schiedamsche Vest. Ik kijk op een kaart van rondom 1600. Er lijken versterkingen te zijn in de buurt van waar de Schiedamsche Vest de Maas ontmoet. Het blijft te zien op kaarten van de 1800’s. Misschien zijn dat eigenlijk de overblijfselen van de vestingwerken die we vandaag zien in de bocht in de Schiedamsesingel waar de speeltuin zich in de buurt van de Zwartepaardenstraat bevindt?

   http://www.swaen.com/zoomV5e.php?id=12508&zif_first=true

   • Ben er niet geheel zeker van of ik je vraag begrijp Leen, bedoel je die punten in de waterloop? De bedoeling daarvan was, denk ik want was er niet bij, om een aanval te concentreren en zo makkelijker te kunnen afslaan.
    Immers val je niet aan in een driehoek waar je vanuit alle kanten kan worden beschoten.
    Best slim zeker voor die tijd (13e en 14e eeuw) Op de Hoge Zeedijk stond ook een afsluitbare Schiedamse Poort gelijk de Delfse- en de GoudsePoort
    En verdediging was hard nodig, continu waren onze buren, denk aan Schoonderlo, Delfshaven en Schiedam (en aan de andere kant ook Gouda) op rooftocht, het leek een beetje op de kerstbomen oorlogen uit onze jeugd maar dan “om het echie”

  • Er bestaan ook houtsingels, voor zover ik weet als erfafscheiding. Een stad kan door een vijand omsingeld worden, dit betekent niet dat deze grachten of singels om deze stad graaft. De singel als waterpartij in de stad zal wel een latere betekenis van het woord zijn

   • Ed, Ik ben het eens met je conclusie over die punten in het water en hoe ze zouden helpen bij het voorkomen van een aanval.

    Mijn vraag was of iemand dacht dat een van die punten al die jaren had overleefd en dat is waarom we de bocht zien in de Schiedamsesingel waar de speeltuin zich bevindt.

 • Beste Leen, het gedeelte van de Schiedamsche Vest zoals op de foto te zien werd kort hierna gedempt het verkeer kreeg voorrang. Eind jaren ’30 was er een plan voor de aanleg van een directe verbinding Coolsingel – Westzeedijk richting de nieuwe Maastunnel ook moest hier het nieuwe Oogziekenhuis komen. Het deel met de S.bocht dat jij bedoelt werd daardoor een stuk stilstaand water zonder functie. Na het bombardement van 1940 was er veel puin waar men geen raad mee wist, 1 en 1 werd 2.
  Eigenlijk was dit niet noodzakelijk maar na de inval van de Duitsers heerste er een andere mores, eeuwig zonde natuurlijk het was een leuk stukje oud-Rotterdam met (nog steeds)mooie pandjes. .

   • De hoofdpersoon op de foto molen “de Hoop” was op opvallend hoog en na demping vd Coolvest stond hij als’t ware vooruitgeschoven op het trottoir als een soort reclamezuil of peperbus ver uit de rooilijn vd andere gebouwen, want deze goeie oude reus had immers altijd ah water gestaan. Op de ene foto zie je de wieken richting west en op een andere staan ze richting oost al naar gelang de wind; laatste molenaar heer Wieke kreeg in 1918 Dfl 60.000 bij de onteigening en in 1920 was het gebeurd.

    • Laatste eigenaar molen de Hoop was de heer MIETE (niet Wieke ), ‘k zat te veel aan wieken van molen te denken…….
     Gevelsteen met jaartal bouw van gesloopte molen is nog te zien in museum Rotterdam (Timmermanshuis).

     • Maar nu er weer een Coolsingel plan is waarbij het doorgaande verkeer wordt geweerd had nu een molen daar uniek geweest iig beter dan straks een torenflat op het postkantoor 🙁

     • Vrienden! Ik ga afscheid nemen
      Spoedig dreunt de mokerslag,
      Spoedig vallen kalk en steenen,
      Hij nadert snel: Mijn laatste dag!
      ‘k Sta reeds met ontvleesde armen,
      Ik sta ten spot van iedereen.
      Een molen, die niet meer kan malen,
      Een grooter onding is er geen!
      Oh ja! ‘t is goed dat ik ga vallen,
      ‘t Is beter dan dat ‘k bleef te kijk,
      Zooals mijn vriend DE BLAAUWE MOLEN,
      Want dat is spotten met een lijk!

Laatst geplaatst