Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

15 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Ja het wespennest😀
  Ieder kent dit plaatje, ik wacht af. Maar dan het ooit gewenste ( nu verkl..t) zicht op de haven die tot in jaren 70 bedrijvig was, wat ligt daar?

 • In Engels zeggen wij: I am on the horns of a dilemma. Probeer dat te vertalen!

  Voor iemand zoals ik, die in een land met grote open ruimtes woont, is het moeilijk om te argumenteren tegen de huidige lay-out van dat deel van de stad. Brede straten en veel zonlicht. Ik vind de kleine straatjes zonder zonlicht (zoals Amsterdam) deprimerend.

  Maar aan de andere hand voel ik me slecht voor het verlies van oude architectuur en karakter, zoals de oude Bijenkorf. Als ze eenmaal weg zijn, krijg je ze niet terug. Ik had maar één keer door de oude Bijenkorf willen dwalen.

   • Ja, Leen, too bad, tot half maart 1957 konden jij en ik nog ronddwalen in dat schitterende gebouw van DUDOC, de Bijenkorf !
    Ik herinner me nog die smalle krakende roltrappen als je naar de 1e, 2e of 3e verdieping ging en je weet natuurlijk Leen dat het gebouw voor meer dan de helft gehalveerd was na het bombardement.
    Onglooflijk, dit schitterende paleis heeft in volle glorie maar net 10 jaar bestaan ( 1930 – 1940 ). Mijn moeder werkte bij Gerzon en ging in d’r luchpauzes regelmatig met collega’s kop koffie drinken op het mooie dakterras vd Bijenkorf, voor’t laatst nog de 1e of 2e week mei 1940……. Overigens op de achtergrond ligt a.d. Wilhelminakade de “Statendam” van de HAL.

 • Het is, hoewel slecht te zien, niet de Statendam denk ik, die had 3 schoorstenen dacht ik.
  Met voorbehoud ik moet vanuit mijn vakantiestekkie alles op de mobiel doen.

 • Goeie avond…

  Een leuke foto weer deze keer !
  Wat het schip betreft is het volgens mij de S.S. Nieuw Amsterdam uit 1938 , gezien de 2 schoorstenen….
  Ja… die ouwe mooie Bijenkorf , het was een pracht van een warenhuis , met veel luxe.
  Niet iedereen kwam er binnen , meneer de portier selecteerde goed hierin , en je moest een aardige portemonee meebrengen , als je er wat wou kopen en / of nuttigen , er was zelfs een kapsalon aanwezig.
  Maar als je er wat had gekocht , kon je het zelf meenemen of door de Bijenkorf laten thuis bezorgen , wat een service…
  Het restaurant met zijn dakterras , was het meest in trek , in de jaren dertig kwam het Indisch eten meer in trek , ook hier kon je een Indische rijsttafel eten en deze werden vaak opgediend
  door echte Javaanen ( die men bij de Rotterdamsche Lloyd leende… ).
  Dit was natuurlijk een attractie opzich.
  Naast de Bijenkorf ziet je links ervan het bekende restaurant van JOS WOLFF , die jaren lang een goede reputatie had in de oude binnenstad.
  De foto is in 1939 gemaakt , want ze zijn nog maar pas bezig met de bouw van het Erasmushuis ,
  wat er nu nog staat.

  • Erasmushuis inderdaad in aanbouw, ook al van Dudoc, evenals de hoekflat Meent / Delftsevaart en niet te vergeten stadhuis Hilversum, maar z’n TOPSTUK is en blijft de good old Bijenkorf, die zogenaamd in de weg stond voor het Churchillplein dus plat ermee…..

   • Had het restaurant weg gelaten en er was ruimte gebleven om de Blaak door te trekken.
    Het bombardement was natuurlijk niet voorzien maar meer verkeer wel, B&W gokten echter op het nieuwe Weena.

 • Het gebouw is de “oude Beijenkorf” Het schip op de achtergrond is of het ss Veendam of haar zusterschip de ss Volendam

  • Ik denk nu, op de mobiel, idd ook een laadboom te zien. Overigens is ook de Veendam in mei ’40 beschadigd en vervolgens D.land gesleept om als logementschip van de fa. Todt te dienen.
   Potverdikkie wat was het ooit genieten met onze havens in de stad dat maken onze kinderen niet meer mee😥

   • Zo weer thuis met en bruine kop, hoef ik niet meer op mijn mobiel te turen 🙂

    Boven het dak van het restaurant van Jos Wolff zien we een torentje van wat lijkt op een kerkje, mis deze toren was van brouwerij De Twee Klimmende Leeuwen van de fam. de Monchy op de hoek Twee Leeuwenstraat – Leuvehaven oostzijde.
    Mijn opa zei altijd “waar een kerk is vind je ook een kroeg” nou hier ging dit dus volledig samen 🙂

 • De foto heeft geen beschrijving, maar dit zou de Bijenkorf moeten zijn tussen de jaren 30-40… Het pand was hier nog in zijn geheel te zien voordat het pand werd geraakt door het bombardement…

Laatst geplaatst