Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

13 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Burgemeester Meinesz burgemeester eind 19e eeuw 10 jaar Burgemeester van Rotterdam. Hij had in deze foto-periode ook nog een criminele nakomeling, bijnaamd “Aage met de thermisch lans” die op de vlucht voor de politie juist in deze omgeving zich verschuilde.
  Hoe ik dat allemaal weet? In de tijd van de foto woonde ik in deze toen nette middenklasse buurt en dan steek je weleens op.
  Ik moet ik eerlijk zeggen zou nu niet meer terug willen.

  • Even om de gang er in te houden, hoewel door de bomen niet meer te zien waren deze winkels gevestigd onder een arcade, het zag er leuk uit maar het maakte de winkels zelf vrij donker en onaantrekkelijk. Probeer als Floralia maar eens in een donkere winkel bloemen te verkopen.
   Bovendien lag de arcade aan de zuidzijde zodat de zon daar nimmer scheen 🙂

   De reden van deze arcade was een wens van de Raad om een mini “PlanC” te creëren, wat mij betreft was dit niet geslaagd.

 • Had als Blijdorper een jaar of wat m’n Havenloods wijkie rondom de Burg.Meineszln, dus ken het stratenpatroon daar wel een beetje; wat dacht je van omligg. straten zoals De Jagerstraat, Doedesstraat, Adr. Milderstraat, Gerrit Jan M. straat, Tidemanstraat.
  Kroegen kende je nog niet als 16 jarige, wél snackbars en kerken zoals Tidemanstraatkerk met het grote ouden van dagen (zoals dat toen heette) tehuis ernaast, iets verderop de Vrij Katholieke Kerk (meer een kapel !) en vervolgens kwam dan de Vierambachtstraat in zicht. Iedereen fijne kerst en ‘n voorspoedig 2019.

  • Heé Bert dit was gelijk op 🙂
   Bovendien ken ik het zelfde verhaal, ik bracht namelijk de Havenloods in deze wijk tussen Essenburgsingel en Beukelsdijk. Die loodzware kranten haalde ik in een fietsenstalling in de Hendrik Sorgstraat?
   Je moest je fiets 2x laden want in één keer kreeg ik het niet mee, papier is loodzwaar en door de drukinkt kon je gelijk je jas weggooien en dit alles voor 10 gulden of zoiets 😉

   • Bert noemde de Tidemankerk, zondags gingen de gelovigen 2x ter kerke in de wat stijve maar toch best mooie kerk. Heette de organist daar niet Luijkenaar?
    Tijdens de sloop in 1973 ? werd veel van dit moois gestolen (wie heeft er nog een raampje? ) zelfs het koper van het orgel bleek niet meer heilig.
    Om de kerk zichtbaar te houden had men bij het ontwerp naast de winkelgalerij een grasveld voor de entree bedacht met een aantal populieren.
    Jammer genoeg stond en staat nog, midden op dat grasveld een verfoeilijk stenen trafohuisje .
    Op deze plaats staat aan de Meineszstraat nu een ouderenflat.

    • Klopt inderdaad Ed, om precies te zijn, organist heette Johan Luijkenaar Francken ( een dubbele naam dus ), maar hij was ook docent Nederlands aan hbs Henegouwerplein.
     Als organist ken ik hem niet, maar wel dus als docent, een wat slonzig type met altijd een wapperende sigaret in z’n mond, ook tijdens lesgeven.
     Ja, van kennissen / familie is me bekend dat kerkdiensten in Tidemankerk jaren 40 en 50 opgeluisterd werden door preken van dominees die rustig 50 minuten of langer duurden, je zou kunnen zeggen “hoorcolleges” theologie………………. bekende namen destijds waren : Schilder, Knoops en Schaafsma. Toch kwamen er gemiddeld rustig 1200 mensen af op het cabaret……………..

     • En dit twee maal per dag 🙂
      Maar wat wil je in een wijk waar de straten zijn vernoemd naar predikanten. Tideman, van Oosterzee, Allard Pierson, Doedes, etc..
      De diverse geloven krioelden
      ‘s zondag door de wijk, ze zijn nu afgelost door de mohammedanen.

 • Kleine troost : gelukkig is er nog een grote groep Poolse katholieken, die de prachtige St.Willebrord a.d. Beukelsdijk, vlakbij Burg.Meineszl. overend houden.

  • Zolang we het met ons tweeën hier moeten vullen ga ik nog even vol op het orgel 🙂
   Ben dan ook een orgelliefhebber.
   Het orgel van de Tidemankerk en vele andere kerken in Rotterdam waren van de Rotterdamse firma Standaart die trouwens ook het concertorgel in de burgerzaal van ons Stadhuis mocht leveren.
   http://www.standaart-orgels.nl/standaart-orgelmakerij%201904-1923.html

   Voor de liefhebbers: Zaterdagmiddag 22 januari 2019 wordt het stadhuisorgel weer bespeeld, toegang gratis maar wel even vooraf aanmelden.

   Ook het Capitol op de Binnenweg en het het Passage theater in Schiedam hadden een aangepast Standaardorgel, de laatste staat nu in het Stads-theater Schiedam en wordt nog steeds bespeeld, alleen de bezoekers worden steeds ouder.

   • Nog maar wat orgel opmerkingen.
    Velen kregen vroeger rillingen ih lijf als Piet vd Kerkhoff het grote WALCKER orgel Nwe Zuiderkerk Westzeedijk bespeelde; het staat nu in Doesburg.
    Het MARCUSSEN orgel Laurenskerk werd jarenlang bespeeld door George Stam, wat altijd veel mensen trok.
    Buiten de stad i.d. Oude Kerk A’dam staat een VATER MULLER orgel waar Feike Asma wel raad mee wist en VD HEUVEL orgels zijn ook wereldberoemd (ST.EUSTACHE, PARIJS !).
    Zwart is een bekende organisten naam & voor liefhebbers : er bestaat een mooi maandblad “DE ORGELVRIEND” waarin altijd prachtige foto’s staan.

 • Het is rustig rondom het onderwerp Meinezsplein, tja het was ook niet de spannendste buurt van Rotterdam dat is nu wel anders. 🙁
  Daarom even wat ander, in het blok tussen de Beukelsdijk en de Meineszlaan dus links buitenbeeld vonden we Jamin op de hoek voor de dubbeldikke ijsjes etc, tandarts Castelijn waar geen kind graag naar toe wilde, Foto Sven en zat op de hoek Meineszlaan nog een mevrouw die stoffen verkocht.

  Op het dak van dat zelfde pand stonden op 14 mei 1940 mensen met ontzetting te kijken hoe het centrum werd gebombardeerd doch twee weken later werd, op 27 mei, het zelfde blok zwaar beschadigd door twee Engelse bommen. Oorlog maakt geen onderscheid.
  Mooi weekend gewenst.

Laatst geplaatst