Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

10 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Natuurlijk Cor, Café “de Unie” van architect “Carel Weeber” of. . . .

  Ja je kan wel eens te snel zijn 🙂

 • Goedemorgen,

  Volgens mij is deze foto van cafe de Unie aan het Calandplein. Gebouwd in 1925 in de stijl van de Stijl en verfoeid en aanbeden tegelijk. Cafe de Unie aan de Mauritsweg is in 1986 gebouwd.

  Fijne Hemelvaartsdag!

  • Natuurlijk café De Unie van de, zich ruimte-architect noemende, J.J.P. Oud en geïnspireerd op de werken van Piet Mondriaan.
   Oud kreeg van het Gemeentebestuur de opdracht om een lelijk gat (een steeg tussen Coolsingel en de Laurenstraat) op te vullen.
   Oud vond dat hij niet kon aansluiten bij de klassiek stijl van het naastliggende Erasmiaans Gymnasium en kwam tot grote schrik van menig Rotterdammer met dit pand als resultaat.
   Het zal niet verbazen dat het onder de Rotterdammers geen succes was, zelfs een mega-zonnemarkies bracht geen loop in de zaak en van de kunstenaars die uren zaten op één borreltje kon de zaak niet leven.
   Na twee jaar reeds kwam er een autoverkoper in het pand die de complete gevel in grijs liet overschilderen,
   Einde café de Unie nr. 1

  • Beste Cor,
   De Calandstraat ligt tussen de Veerhaven en het Park, dus een eindje tippelen.
   Waarschijnlijk ben je abuis met het Calandplein, maar helaas dat plein bestond officieel niet en had dus geen huisnummers, alleen in de volksmond werd het plein zo genoemd.
   De Unie zat op de Coolsingel nr. 84 of 86?

   Overigens het Caland-monument staat nu weg te kwijnen aan de Veerhaven, wat zou dat toch mooi staan op bijvoorbeeld het Churchill plein i.p.v. die idiote “druiper van Van Lieshout” (die olievaten dus)
   Welke zool heeft dit ooit dit oud-ijzer naar R.dam gehaald?

   • Goeie middag ,

    Het cafe-restaurant ” De Unie ” , zat op de Coolsingel no. 80.
    Ingeklemd tussen het Erasmiaansch Gymnasium en het Van Dooren’s vrouwen gesticht.
    Bij de opening in het voorjaar 1925 was Alexander Storm , hij had meerdere zaken ( vooral Lunchrooms ) in de stad, de eigenaar er van.
    Daarna is het een tijdje een automobiel – showroom geweest.
    Hierna kwam het gebouw in handen van de vader van de bekende zwemster
    Willy den Ouden , ook onder de naam ” De Unie “.
    Hij verkocht er veel mosselen menu’s.
    De groote brand van mei 1940 , het gebouw was geheel uit hout opgetrokken , was er een definitief einde aan.
    Nu vinden we hier C&A op den Coolsingel.

    • Mooi de ontbrekende informatie toegevoegd Martin 🙂

     En nu wordt de Coolsingel dus voor de zoveelste keer “opgekalefaterd” en wordt het een echte wandelpromenade, maar een gezellig terrasje voor een pilsje zal je er ook straks niet vinden. Hadden onze opa’s het toch beter voor elkaar.
     Rotterdammers het blijft lachen met die gasten (-:

     Die Willie den Ouden was n.b. een vriendin van mijn schoonmoeder (zelfde bouwjaar 🙂 endie heeft nog lang bierviltjes gehad met iets van “Café A …den Ouden”
     Geen idee waar die gebleven zijn en tot nu nooit geweten waar deze viltje op tafel lagen. ( vader Arie den Ouden had twee zaken)

 • Leuk weetje; schuin tegenover de U n i e stond tot 1920 de imposante stellingmolen “De Hoop” , gebouwd 1736 en was met z’n hoogte van bijna 40 meter één van de hoogste molens van Nederland.
  Na demping Coolvest stond hij als’t ware op’t voetgangerstrottoir geparkeerd, helemaal uit de pas met de ROOILIJN, want hij lag immers pal aan het water; dus was z’n lot daardoor helaas snel bezegeld.
  Tuurlijk is er destijds geprotesteerd tegen de afbraak en er is zelfs een gedicht (of lied?) gemaakt dat begon : “Vrienden ik ga afscheid nemen, spoedig dreunt de mokerslag” enz. enz. enz.

 • Het is weer een weekje stil, maar ja geen van allen mochten wij de Unie op de Coolsingel bezoeken.
  Wel valt er natuurlijk wel iets te vertellen over de architect van deze toch wel opzienbaar te noemen “kroeg” van Oud op die toch wel sjieke Coolsingel. J.J.P. (Jacop) was de jongere broer van Pieter Oud, indertijd burgemeester van Rotterdam hetgeen wellicht de aanbesteding heeft geholpen. Maar waarom Jacop met dit opvallende Stijl ontwerp kwam? Wellicht was het sowieso bedoeld als een tijdelijke invulling van het lelijke gat in de Coolsingel?

  Maar Jacop Oud heeft ons toch ook meer permanente architectonische parels nagelaten te denken valt aan het Witte Dorp, de Kiefhoek en de Spaarbank op de Botersloot en een aantal woonblokken in Spangen. Maar om niet teveel van zijn broer afhankelijk te zijn ontwierp hij bijvoorbeeld ook het (voor mij) prachtige hoofdkantoor van Shell in den Haag en nog in 1956 kwam het ontwerp van het monument op de Dam in A.dam .

  Beslist een kunstenaar die je eigenlijk even los moet zien van deze, als tijdelijk bedoelde, “spielerij” op onze Coolsingel.

Laatst geplaatst