Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

53 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Voorzet:
  Kleine Greetje uit de polder
  Zeg me nu eens gauw
  Als het koren rijp is
  Word je dan m’n vrouw

  Het is toen niks geworden 🙂

 • Links aan het begin dus tegen over de Ambachtsschool zat een bakker en aan de overkant Bakkerij Scheffer met heerlijke koekkruimels

  • Koekkruimels, vroeger mochten we voor 2 cent van de vloer eten 🙂
   Achteraf gezien behoorlijk smerig natuurlijk en die bakker Scheffers had nog wel zo’n goede naam, met later een luxe tearoom op de Lijnbaan waar de dames van stand, ja zelfs Juliaantje, met de pink omhoog hun taartjes aten.

   Allemaal over de rug van “onze” Cor 🙂 Ach hij heeft het overleefd.

  • Zomaar:
   Een “werkkledingzaak” bestaan die nog?
   Wij op de rechteroever hadden “Kok Bedrijfskleding” met diverse filialen, ze hadden in de zaak op de “Kruiska” zelfs een reclame met de Reus in een overall “https://www.modemuze.nl/collecties/overall-van-de-reus-van-rotterdam” ( vroeger zei men “ketelpak”) van Kok, geen idee of de zaak nog bestaat?

   Nog even Scheffers op de Lijnbaan:
   Het was de bedoeling van mevrouw Scheffers om op de Lijnbaan een filiaal te openen en dan op de eerste verdieping te gaan wonen want dan “woonde ze op stand”
   Helaas pindakaas, werd hierin door Bouw en Woning toezicht een streep gehaald, de Lijnbaan moest een winkelgebied blijven wonen was hier niet toegestaan.
   Daarom kwam men op het laatste moment met een alternatief nl. een klein restaurant boven de winkel.

   • Ed werkkleding zaken in rotterdam zijn er nog veel, vooral voor de haven , maar meestal in bedrijfspanden, met nog meer artikelen

    • Tja Cor, als je zoals ik, al jaren niet meer werkt, let je daar niet meer op. Wel kwam ik vroeger nog weleens bij “de Jong” op de West Zeedijk voor een originele Amerikaanse Wranglers spijkerbroek, (afschuwelijk zei mijn moeder en dan wist ik dat het goed was) en leren officiers handschoenen (strak passend en zo dun als een preservatief )
     Tja ook als nozem hechtte je aan stijl 🙂

   • En in dat restaurant ging ons gezin een keer maand een vorkje prikken.
    Poepchic vond ik dat altijd en als mijnheer Scheffers persoonlijk aanwezig was maakte hij wel eens een praatje met mijn ouders en dan ging het vaak over gebak.
    Ach weet u wat het is met gebak zei hij dan, je moet het niet eten maar vreten zo uit het vuistje en dan in je mik. Dat smaakt het best.Waarvan akte.

    Wat dit allemaal met lijn 9 te maken heeft weet ik ook niet, maar zo gaat het hier meestal, het waaiert alle kanten op, ik vind dat wel leuk.

    • Ik hoop dat iedereen het leuk vind ik i.i.g. wel anders wordt het;
     “Dit is lijn 9 op de Polderlaan”en klaar zijn Kees cq Mien. Maar het gaat toch vooral om de herinnering en de bij behorende anekdotes ?

     Zo zit ik mij nu te pijnigen over de vraag hoe reed deze tram en als er één tramlijn veel veranderd is dan is het deze lijn 9.
     Zelfs google geeft geen concreet antwoord dus gok ik het traject “Gerrit Jan Mulderstraat – Lange Hilleweg t.o.v. de kerk.

     Ps. Ik ben er nimmer achter gekomen hoe de RET en haar voorgangers ooit aan de be-nummering zijn gekomen.
     Wat is het systeem hierachter, ik zou denken geef Oost -West de even nummers en Noord -Zuid de oneven maar dat was voor de RET waarschijnlijk te makkelijk?

     • Ed het ontbreekt ons op deze website aan kennis van het openbaar vervoer, we zouden een soort van Jaap Kooiman aan boord moeten hebben😊
      Vroeger hadden we Jan de Rijke met zijn bouwkundige achtergrond of Jan de Jong, die wist alles van kerken, predikanten, orgels en organisten en van het notariaat en scheepvaartbedrijven, mensen met specifieke kennis.
      Wat zou er van hun geworden zijn,misschien dat Cor dat weet.
      Prettige zondag gewenst.

     • Die lijn 9 luste bij het katholieke bolwerk St. Theresia, met daaraan verbonden een echt nonnenklooster
      Cor, maar als hij de andere kant op ging stond er als bestemming aangegeven “Vierambachtstraat”
      Cor.

     • Willen jullie iets meer kennis op doen. Neem dan kontakt op met AAD van ROTTERDAM IN BEELD. (zie bij links )Zover ik weet was Aad in dienst bij de RET maar hij weet in ieder geval heel veel van die gele verf bakken. Tja dat werd vroeger gezegd als je een aanrijding had met de R E T, gele verf is duur.

  • Ik heb Wiki in deze twee keer moeten lezen Cor en dat ligt denk ik niet aan mij.:

   “In 1929 kwam er een nieuwe lijn 9, die het traject Aelbrechtsplein – Randweg bereed. Datzelfde jaar werd eindpunt Randweg vervangen door Lange Hilleweg. In 1934 werd eindpunt Aelbrechtsplein ook vervangen, door Aert van Nesstraat, welke twee jaar later ook werd vervangen door Station D.P.
   Later dat jaar werd ook dat eindpunt vervangen, dit keer reed lijn 9 naar de “Vierambachtsstraat”, ( opstelplaats dus G. J. Mulderstraat) maar in 1964 weer ingekort naar Station D.P.
   In 1968 is deze lijn opgeheven”

   Het enige wat ik uit dit enig zins verwarde verhaal begrijp is dat de raadfoto ten laatste uit 1968 komt.
   De tram op de foto is een modelletje Düwagt 361 (bouwjaar 1964) en zo doende is deze foto uit de periode 1964 -1968, onze wilde jaren dus’.
   Ach speurwerk loont.

 • Goeie middag allemaal ,

  Nog iets over de route van lijn 9…..
  Ik weet alleen de route op ZUID in de jaren na de oorlog en deze was :
  Lange Hilleweg ( draailus bij de katholieke kerk / strevelsweg ) -Polderlaan – Hilledijk ( bij cafe Colosseum de hoek om ) – 2de Rosestraat ( bij cafe Klein Odeon de hoek om – dus het korte stukje van de Hilledijk ) – over het treinviaduct tussen de Slaghekstraat en Piet Smit ( zo ging lijn 2 en 12 ook ) – heel de Oranjeboomstraat uit – Stieltjesplein – Maasbruggen over – en ik geloof rondom het Witte Huis en de Gelderschekade en dan ???????

  • FF mijmeren;
   Het Stieltjesplein, van der Takstraat de oude brug, en dan de Gelderse kade, ik weet niet exact waarom maar dat stukje oud Rotterdam had het voor mij helemaal.
   Geen idee hoe het daar nu is maar de de romantiek van het oude Rotterdam hangt er helaas niet meer.
   Nu moeten we het doen met het idiote Blaakse Bos van Piet Blom.
   Het meest lelijke stuk na-oorlogs Rotterdam Brrrr.

  • Mooi Cor, zo’n voor ons overbekende tram “model Atlas” gebouwd door Allan op de Kleiweg.
   Ben jarenlang met dit soort trams door Rotterdam gereisd (wie niet)en meestal op het midden-balkon, humor als er plots geremd werd en de hele misjpoche naar voren werd geworpen.
   Voor vallen was er meestal geen ruimte 🙂

   De RET’er en vooral de bestuurder was toen blijkbaar een sexy beroep gezien de dames altijd voorin rondhingen. Ik heb me dikwijls afgevraagd waarom een uniform zoveel aantrekkingskracht had?
   Raar volk die meisjes 🙂 maar wie kan er zonder?

  • Die “eind-lussen” waren op vele plaatsen aangelegd tijdens de invoering van de “gelede tram” voor die tijd hadden tram’s een dubbele besturing, daar kon je als jongen zo lekker “bestuurdertje”spelen.
   OK je reed dan wel achteruit maar wie daar op let 🙂

   Zomaar: ”
   BIJ HET UITSTAPPEN MET DE LINKERHAND HET LINKER HANDVAT VASTHOUDEN”
   Heb menig snelle jongen tijdens het uitstappen vanuit een nog rijdende tram op zijn “kanus” wie kent het woord nog, zien vallen.

  • Voor mij weer een unieke foto Cor, nooit geweten van deze keerlus, maar ik ben dan ook geen “volbloed” Zuiderling.
   Weet wel van de keerlus van lijn 3 ?aan de Groene Zoom bij het Zuiderziekenhuis en dan een flink stuk lopen naar de nieuw aangelegde Zuiderbegraafplaats aan de Charloise Lagedijk (de Slinge was nog niet doorgetrokken) Voor mij, vanuit Spangen,een wereld reis.

   Tjonge wat staat alweer dit Zuiderziekenhuis al weer lang leeg, een jaar of 9 ? Nu is daar een geheel nieuwe woonwijk gepland, het Zuiderhof, hoe komen ze er op?
   Er zit geen fut meer in dit Gemeente Bestuur 🙁 Hadden we dit Bestuur in 1945 gehad dan woonden de mensen nu nog steeds in het Brabantse Dorp .

    • Bedankt voor deze info, tja dan moet ik toch weer eens de tram uit, vanaf de Groene Hilledijk is daar niets van te zien
     Het oude pand van het Zuider staat er i.i.g. nog ?
     Met wat zoekwerk kom ik er nu achter dat het gebouw zelf straks het Zuider Gymnasium gaat worden.
     Waarschijnlijk bedoelt u het terrein aan de achterzijde langs de Dortschestraatweg?
     Daar ben ik al een tijd niet geweest, tijd om weer eens te gaan kijken Bedankt .

 • deze is gemaakt op de polderlaan eindpunt Lange-Hilleweg lijn 9

  lijn12 ging eindpunt Mijnsherenlaan
  lijn 2 eindpunt charlois
  lijn 3 eindpunt Groene zoom Zuiderziekenhuis

 • Polderlaan waarschijnlijk.
  Ben al zolang uit Rotterdam weg maar vergeten doe je het niet.
  Weet wel dat lijn 9 het eindpunt had op het einde van de Lange Hilleweg-Strevelsweg.

 • Dit lijk me wel de Mathenesserdijk.De boven dijk waar de tram langs ging. .Ik heb daar vroeger gewoont

Laatst geplaatst