Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

66 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • De thuisblijvers hebben weer wat te doen met deze prachtige foto van de winkelstraat van het Centrum

 • IK zie daar wel een bekend iets met een L……. ?? Heb er wel eens van gehoord maar weet niks van deze foto..I k ben van 1946 en denk dat het voor mijn tijd was.

 • Zo’n foto kan ik urenlang bestuderen het liefst met zo’n sigaartje van hofleverancier Weinthal, maar wel even opletten want ten tijde van deze foto raakte op deze locatie een een man zwaargewond door een ontploffende sigarendoos.

  Maar nog even mijn fustratie luchten;
  Welke idioot vond het nodig om juist op de hoek in een druk centrum een 50 meter hoog bankgebouw neer te plempen?
  Nu is het een stukje centrum waar je snel voorbij loopt.

  • Update mbt de aanslag op de Coolsingel
   Een lang verhaal, maar ach, het is zondag en we zitten allemaal in Quarantaine:

   > stadsarchief.rotterdam.nl/moordaanslag-op-konovalets <

 • Als je naar de film wilde liep je een nog een stukje verder rechtdoor, als je daar geen belangstelling voor had dan de straat links inlopen dan kon je altijd nog naar het klooster.

  Ap.

  • Maar anders gaan we voor wat amusement naar de buren van het St Lucia, tw. de Grote Schouwburg.
   Keus zat in het oude Rotterdam..

   • Super goed Frits bedankt! Vorige week toevallig nog even op mijn Puch gereden ( 3-Versn. handgeschakeld) toch nog even als ouwe lul een paar van die scootertjes voorbij gereden, ik kan het niet laten. Helaas wil mijn vrouw niet meer achterop.

    Ap

    • Ho, ho heren svp hier geen geschiedsvervalsing.
     Een nozem was in de jaren ’50 -’60 van de vorige eeuw de de bijnaam van hardwerkende jongeren in spijkerbroek, lederen jack en buikschuivers met een, tegen je vlijend, mooie meis op de comfortable buddyseat.

     Tot die groep behoorden beslist niet de (als apies op een stokkie zittende) Puchrijders met meisjes die je altijd herkende aan de rode strepen op de billetjes van een on-confortabele rekkie.

     Het is dus niet zo gek dat je vrouw niet achterop wil.
     Moehaha 🙂

     Ach als we hier maar lol hebben

 • Of je nou een Batavus, Tomos, Magneet, Itom of Puch had je kwam overal, de Beijerlandselaan, Groenekruisweg, Rosestraat, Vlietlaan, Crooswijkseweg, Kruiskade, Beursplein, enz.
  Je herkende jongens aan hun merk en type bromfiets, een mooie en bijzondere en tijd!

  Ap

  • En laten we niet vergeten; op een zomerse zaterdagavond naar het Danspaleis in Scheveningen( terwijl ik eerlijk gezegd altijd de houtenklaas van de dansvloer was 🙂 Daar was (als ik het me goed herinner) de vader van Kees van Kooten de bedrijfsleider.
   Jammer dat die tent later is afgebroken voor de bouw van het winkelcentrum.

 • Wat een hoop reclame. Producten en winkelnamen op elke plek aan de voorkant van die winkels. Dat zouden we vandaag nooit zien. Maar wel gezellig.

  • Leuk dat je er weer bij bent Leen 🙂
   Tja die reclame, je hebt gelijk dat was wat een gewone straat tot een gezellige winkelstraat maakte,dit is in de wederopbouw genegeerd en internet-shopping heeft ook nog eens veel verpest.
   Overigens was juist dit stukje Coolsingel na de weder-opbouw altijd al ongezellig, een bankgebouw, de Slechte 2e hands boeken, een meubelwinkel etc. Kortom allemaal zaken zonder een mooie etalage, er was weinig aan de uitstraling gedacht. Hier liep je snel voorbij en de gebouwen aan de overkant, hoewel mooi van ontwerp, nodigen ook niet uit om daar te wandelen.
   .
   Kortom de Coolsingel miste na de wederopbouw een reden om bezocht te worden, je kon er vooral ‘s avonds, een kanon afschieten zonder iemand te raken.
   Of dat na de huidige renovatie zal veranderen? Bang van niet, het verandert niet met wat aanplant en een bankje.

   • Ja Ed, je heb meestelijk gelijk. Ik heb 45 jaar in IT gewerkt, meest in software development. Voor mij, is mij tijd en mij familie tijd beter genieten als we niet uuren moeten rijden, fietsen of lopen om spullen te kopen. En ook niet uuren om gewoon even iets in een bank te doen. IT heeft ons veel meer eigen tijd gegeven. Helaas, IT heeft ons ook de cell phone gegeven en dat loopt hart tegen familie tijd aan (kijk maar aan de kinderen). Algemeen ben ik er nog wel OK mee. Voorbeelt. Toen ik 16 jaar oud was had ik een VW Kever, een Beetle zoals wij het noemde. Elke 1500 km olie vervessen (dat was 1-2 uur in de garage), elke 5000 km een tuneup (hele dag weg). Mij laatste auto, een GMC pickup, is nooit in 245,000 km in een dealer garage geweest. Olie vervessen om de 25,000 km en in 15 minuten klaar. Lekker!

    Wij hebben in engels een gezegde. “The good old days”. Je hoor mensen zeggen “but that was so much better in the good old days”. Verkeert, zegt Leen. Ik leeft “in the good new days”. Ik geniet lekker van alles dat mij industrie (IT) heeft uitgevonden.

 • Maak je geen illusie Leen, ook in Nederland zijn nog voldoende “Archie Bunker”s”, de kracht van de serie lag dan ook in een stukje zelfreflexie.
  Maar ik doelde in feite de tekst “Those were the days”. Om een niet te definiëren reden hebben ook wij nog steeds een hang naar het verleden, “toen was alles beter” wat beslist niet waar is.

  Wat wel waar is dat de “oude Coolsingel” meer uitstraling had, maar ook dat gevoel is erg persoonlijk geef ik toe. Momenteel is men druk in de weer om de Coolsingen weer een “”uitstraling”te geven, maar of dit gaat lukken? We wachten af.
  https://www.coolsingel.nl/het-project/

  • Ja, een nicht had mij dat link gegeven. Ik wil zeggen dat het daar goed uit gaan zien (ik ben een supporter van de nieuwe Rotterdam). Maar, de oude Rotterdam had leuke karakter, zoals we zien als we door het oude Amsterdam lopen. Al die kleine straatjes en geen autos. Rotterdammers kunnen nog aan de Oude Binnenweg lopen ….

   • Je bent aardig op de hoogte Leen 🙂
    Maar in de jaren van de raadfoto, dus voor de oorlog, was Rotterdam een smerige stad met 50% werklozen, ziekten en armoe. Het waren de crisis jaren al is dit op de foto niet te zien en hoewel de Zandstraatbuurt inmiddels was gesloopt waren er nog vele buurten met stegen en hofjes waar veel armoe heerste en waar de mannen dagelijks voor hun uitkering moeten stempelen,
    Achter die nu leuke Oude Binnenweg lagen hofjes met krotwoningen, ik heb ze nog in de jaren ’50 – ’60 afgebroken zien worden.
    Daar was niets idyllisch aan.

    • In haar latere jaren vertelde mijn moeder hoe Rotterdam er voor de oorlog uitzag. Ze hield van winkelen in de Hoogstraat. Het leek op de Coolsingel op de huidige foto. Maar ze herinnerde zich ook die hele kleine straatjes waar veel arme mensen woonden. Ze verwees naar het gebied waar nu het stadhuis en het postkantoor staan. Ze vond het een goede keuze om wat er was te vervangen door deze nieuwe gebouwen. Ik neem aan dat dat de Zandstraatbuurt was.

     • Inderdaad Leen, de Zandstraatbuurt waar nu het stadhuis en het “oude”postkantoor” staan.
      Lees:
      https://www.dbnl.org/tekst/brus002ross01_01/brus002ross01_01_0008.php

      Maar dat heb ik ook niet meegemaakt. Waar ik aan refereerde was de sloop van woningen Zwarte Paardestraat – Boomgaardstraat – Eendrachtstraat voor de aanleg van de West Blaak rond 1960. Veel binnenplaatsen met schreinende armoede werden toen zichtbaar.

 • Nog eens de foto bekijkend moet ik ineens denken aan de jas van mijn vader, een duffelse jas ??
  Geen idee waarom die jas zo heette maar hij woog “een ton”( zeker als het regende) maar bovenal was die jas lekker warm.
  Niks kunststof 😉

  • Als ik zo lekker bezig ben, let ik ook even op de dames, kousen met naad natuurlijk.
   Het klonk altijd uitnodigend “Ed zit mijn naad recht?”

  • Hi Ed. Een duffel jas, of zo als wij het noemen “a duffle coat”. Ze zijn van ruwe wol gemaakt en de naam is naa een dorpje buiten Antwerp benoemd Duffel. Duffle coats waren heel populair in Canada in de 20e eeuw. Onze soldaten hadden allemaal duffle coats, ook in de oorlog toen wij door zuid Nederland in the winter 1944-1945 kwamen.

 • Wilhelmus van Naussaaaaauwe tra la la . . . ben ik van . . eh eh bloed.
  Allemaal een feestelijke koningsdag gewenst, straks naar een poltiek correct wagenspel kijken, iets over Spaanse bezettting in Rotterdam, met daarna een optreden van Ria Valk (met cowbow hoed) die los gaat met:
  Tutti frutti oh rootie
  Tutti frutti oh rootie
  Wop bop a loo bop a lop boem bam
  Zelf heb ik de rotjes weer via de Chinees ingeslagen, dat wordt weer lachen . . . BAM

  Mooie dag gewenst vanaf een corona-veilige afstand.

  • Te leuk, Ed. In Canada zouden we zeggen – al dit plezier werd weggespoeld met een paar goede biertjes.

   • OK, even terug naar de foto. Al die mensen, al die deurknoppen en balustrades. Ouderwetse zakdoeken die een week lang keer op keer werden gebruikt. En mensen vragen waarom de Spaanse griep van 1919 zo verschrikkelijk was.

    • Ik denk dat wbt hygiëne de omstandigheden en mogelijkheden vandaag 100 maal beter zijn, echter de zwakste schakel was, is en blijft de kontkrabbende en neuspeuterende “smerige”mens.
     Herkenbaar toch?

 • goede middag, ik heb een vraag die niets met dit onderwerp te maken heeft , of misschien wel ver weg, eind jaren 40 begin 50 ging ik (geb.1943) met mijn vader, later ging ik alleen, op 4 mei dodenherdenking mee in de optocht of defile zo je wil, volgens mij liep men naar de bruggen , maar waar we startten weet ik niet meer, is er iemand va deze wijze heren die de route nog weet ?

  • Wat wilde je herdenken?
   Dat we door onze Koningin en haar Regering in de steek waren gelaten terwijl op dat moment onze vaders nog hopeloos probeerden het land te verdedigen?

   • Dat laatste natuurlijk Ed, dat blijkt ook uit het relaas van dat echtpaar,
    dat eerste daar wil het als republikein niets eens over hebben, daar ben ik helemaal klaar mee, dat instituut mag van mij morgen weg.

    • Mijn vade, nu alweer 35 jaar geleden overleden, vocht op de Grebbeberg.
     Wij hebben vele jaren met gekampeerd op een camping in Velp en zo omstreeks deze tijd was het dan “vast pardoel” om even een bloemmetje te leggen op het graf van zijn omgekomen dienstmakkers.
     Ik vergeet nooit de tranen die dan in zijn ogen welden als hij de namen hardop voorlas. Hele verhalen kan ik nog steeds opdreunen, ook het verhaal dat zijn slaappie het op gegeven moment niet meer volhield en met een aantal anderen wilden vluchten, maar toen op de achterliggende spoorbaan bij Rhenen door leden van de onze Koninklijke Marechausee werden opgewacht en terplekke doodgeschoten.
     Zonder toen de impact te beseffen huilde ik dan mee.

  • Beste Cor.
   Je kan het zo gek niet verzinnen of er zijn mensen te vinden die bereid zijn het te geloven, maar dezeJohan Oldenkamp lijkt mjj een geniale gestoorde fantast met zijn complot theoriën.
   Wie het wil geloven, ga uw gang, maar zie het svp los van mijn link mbt de absoluut waargebeurde verschrikkingen van de slag om de Grebbeberg.

Laatst geplaatst