Weet u waar deze foto gemaakt is? Laat het ons weten door te reageren…

48 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Ik weet het wel Cor maar je moet zelf je huiswerk maken 🙂
  Ach het gaat toch niet om de straatnaam Cor maar meer om de verhalen daar omheen?
  Bij het zien van deze foto moest ik ineens denken aan dat kroeg van Puck van Heel op zo’n typiesche “hoekaanbouw” zoals er op zuid toentertijd op vele straathoeken winkeltjes e.d. werden aangebouwde.
  Tjonge wat is dat lang geleden, een jaar of 40 denk ik.

  • Zomaar nog een verhaal, ik heb altijd een leuke en vooral een vrije job gehad in de metaal en dat betekende in de praktijk; niet de werkers voor de voeten lopen maar er alleen zijn om een beetje bij te sturen. Soms had ik wat Engelse collega’s over en die hielp ikdan aan onderdak.
   Ken je die jongens een beetje dan weet je dat ze best een biertje lusten en dus zocht ik dan altijd een gepast onderkomen, in deze buurt was dat dan hotel Astoria. Prima zaak, niet te duur ( voor mij vrij drinken) en niet te vergeten gezellig aan de bar met mannen die me toen niet veel zeiden zoals ene Johan Derksen.
   Ach ik lachte en dronk maar mee.
   Maar de grootste sporter was daar de dochter van de eigenaar, Erika, die was kampioen bodybuilding en stond toen in de Playboy.

 • De Pleinweg met woningen uit begin jaren ’50 was ooit bedoelt als de stadsboulevard van Zuid maar is uiteindelijk verworden tot een stadsriool met dag en nacht doorgaand verkeer naar noord en vv,
  Ooit was het hier gezellig winkelen met achter de fotograaf een V&D en de ijzrwinkel van Dyon? Notobene had Zuid hier het eerste moderne winkelcentrum op de hoek Wolpheartbocht genaamd “Wereldhaven”.
  Tja eigenlijk woonde je hier een beetje “op stand”. Het kan verkeren.

  En voor Cor; die straat rechts op de foto is de Polslandstraat en de” slijter ?? op de hoek is nu een filiaal van de Beren.

  • Ed, was de Beren niet vroeger Cafe Klooster , mijn vroegere buurman had daar Tattoo BOB op de Pleinweg, ook woon aan de Pleinweg het echtpaar dat Broadway van de Beijerlandselaan runde, en ook nog een vroegere leraar Hr Botter

   • Dhr.en Mevr. Ekelmans van Broadway wat een leuke zaak was, die zaak had nimmer verloren mogen gaan,
    http://oud.rotterdam010.nl/101-Overzicht-1998/01/Broadway.html

    Overigens heb ik een paar jaar in Meerssen Limburg rondgehangen en daar was een prima patatzaak met ook zo’n Amerikaanse inrichting met van die kleine jukeboxen aan de wand. Zoon Ekelmans reed overigens op zuid met een ijskar rond.

    Ehhh nu ik toch op memory-lane dwaal jij Frits hebt toch ook hier gewoond.

    En nu ik toch op memory-lane dwaal, woonde onze reageerder Frits niet hier aan de overkant?
    Ik slijp slechts de geest 🙂

    • Klopt Ed, boven de V&D, om precies te zijn in 1947,ik hoorde mijn moeder vaak verzuchten wat was het toch een hete zomer, de boter dreef in het vlootje en er hingen lakens voor de ramen en heel veel was nog op de bon.
     Maar moeders kon op zuid niet aarden en toen mijn tante die. boven ons woonde naar Australie emigreerde, zoals velen in die tijd, was de maat vol, terug naar Blijdorp. en aldaar prettig opgegroeid, daar had ik met het Vroesenpark voor mijn neus de grootste tuin van Rotterdam en ik hoefde niet te maaien, dat ben ik nu aan het inhalen.

   • Als ik er nog eens over nadenk heeft daarop de hoek waarschijnlijk een sigarenzaakje gezeten die uiteraard kaartjes voor feyenoord verkocht. zie de wedstrjjd aankondiging op de etalage-ruit.
    Kaartjes kon je uiteraard overal op Zuid kopen. ook bijv. bij ‘ome Dirk Nijs op de hoek van de Goereeschestraat.
    Ome Dirk speelde ook voor veilingmeester op de 2e hands autoveiling op het veemarkt-terrein Crooswijk.

  • Waarom weet ik niet maar ik denk ineens aan bioscoop Metro, (tja ik ben dan weer even op standje “memorieslane)

   https://www.youtube.com/watch?v=NS2k43NJycE

   Ik ben ik maar één maal in Metro geweest, de bioscoop was, zeker voor toen, strak en modern, niet echt gezellig. Maar ach de dames mochten te kiezen en eerlijk gezegd heb ik geen idee meer wat ik daar heb gezien 🙂

  • Sorry Cor maar bij het Maastunnelplein eindigt – zoals de naam al zegt – de Pleinweg. Maar het is weer een mooi plaatje van de Doklaan met rechts de machinefbriek van Braat. .

    • Dit is ook haast een Pleinweg verhaaltje. Het is aan de Maastunnelplein gebeurd in de 60er jaren. De oom van mijn vrouw was bij de Canadese luchtmacht, gestationeerd in Lahr, Duitsland. Ze hadden een reisaanhanger en gingen regelmatig op vakantie in West-Europa. Tijdens een reis bezochten ze Rotterdam. Ze waren op weg naar Kinderdijk. Ze reden vanuit het noorden door de Maastunnel en toen ze de tunnel verlieten, reed mijn oom met zijn auto en aanhanger de fietspad op. Hij dacht dat het de afslag van de weg was, omdat hij uit een land zonder fietspaden kwam. Hij zat vast. Een aardige politieman kwam langs en hielp mijn oom zijn auto en aanhanger uit het fietspad te halen. Elke keer als ik in Rotterdam ben en de Maastunnel gebruik, denk ik aan dat verhaal als ik uit de zuidkant kom.

     • Niet echt verbazend Leen daar bij het gebouwtje van de “hulpdienst” zijn volgens mij velen in de fout gegaan. Je kan daar op Zuid, al is het niet de bedoeling, ook het tunnel trace verlaten en kruist dan het fietspad.

      Vroeger stonden in die gebouwtjes, aan weerzijden van de tunnel, een sleep- brandweerauto maar tegenwoordig zijn er vrijwel geen problemen meer.

  • Mooi document Cor, al lig ik wel dubbel als ik zie dat de opstellers de Pleinweg vergelijken met de Avenue des Champs-Élysées in Parijs en Unter de linden in Oost Berlijn.
   Je moet maar durven.

 • Het is de Pleinweg en (het waren) woningen van Philips! Daar verhuisde mijn grootoom en groottante naar toe begin jaren 50 van de vorige eeuw en gingen wonen op huisnummer 120(a?) – richting Zuidplein – met hun dochter.
  Wat ik nog weet zijn de stoplichten (tot middernacht functioneerden) met oversteekplaatsen op de Pleinweg met heggen aan de zijkant gescheiden van een parallelle weg met parkeerplaatsen aan de beide zijden van de Pleinweg.

  • Cor je bracht me even in de war met “zicht op de oude flat” als zou er nu een nieuw flat staan 🙂
   Maar OK het flat:
   Allereerst vind ik het een afschuwelijk gebouw en waarom is mij ook niet duidelijk, waarschijnlijk omdat het “detoneert’ met de overige bouw van de Mijnsherenlaan en bovendien staat het daar welhaast in het niets, echt zonde.
   Maar het is van Willem van Tijen en dan mag ik dit waarschijnlijk niet zeggen 🙁

  • Volgende week start onze gemeente voor de zoveelste keer met een “upgrade” van de Pleinweg “maar nu wordt het een ECHTE boulevard 🙂 🙂
   Domme gemeente-ambtenaren stop nu eens met dagdromen en vergeet uw jaarlijkse kerstpakketten, niemand in Rotterdam zit op een verkeersriool voor doorgaand verkeer te wachten,
   We hebben niet voor niets een rondweg om Rotterdam en de bewoners van de ‘sGravendijkwal en de Pleinweg zullen eindelijk opgelucht adem kunnen halen.

     • Waarschijnlijk een paar Coranabiertjes teveel Cor:-)
      Toen ik pas getrouwd was had ik drie/ vier werkgevers ter gelijker tijd en één daarvan had ‘s avonds werk bij de oude ROTEB Brielselaan, één maal per uur treintje rijden met oud ijzer uit de oven en de rest van de tijd keek ik tv bij de jongens van de brandweer en poetste als liefhebber aan de Ahrens Fox

      Nimmer meer zo’n luize baan gehad maar natuurlijk ook veel tijd voor mijn huiswerk.
      Allles om snel een inboedeltje bij elkaar te sparen.
      Veel later belande ik bij de grootste aannemer van NL dezelfde die toen dat prachtige Roteb gebouw heeft ontworpen.
      Er liggen daar voor mij dus veel herinneringen en dit icm alzheimer lite, tja dan maak je wel eens een foutje 🙂

  • Knap om een VERDWENEN vliegveld in gebruik te nemen :-))

   In 1939 kreeg Rotterdam toestemming van de Rijksoverheid om in het gebied Laag Zestienhoven een nieuwe luchthaven te bouwen; Waalhaven kreeg een zuiver militaire bestemming en werd gesloten voor de burgerluchtvaart.
   Het zou echter tot 1955 duren voordat de eerste spade voor een nieuw Rotterdam Airport de grond in ging maar reeds op 1 oktober 1956 verrichte burgemeester van Walsum de officiele opening.
   Laat dat maar aan de Rotterdammers over.
   Het resultaat kennen we een prima zaken- en vakantievliegveld waar op dit moment wederom flink aan vertimmerd wordt.
   Rotterdam is nooit af.

Laatst geplaatst