In de winter van 1942-’43 kreeg Leen Hoogerwerf de gevreesde oproep. Hij moest zich melden op het arbeidsbureau, beter bekend als ‘Villa Golgotha’. Niet lang daarna vertrok hij als gastarbeider naar Duitsland. Hij was 18 jaar en nog niet eerder ver van huis geweest. Officieel ging hij vrijwillig, het avontuur tegemoet.

Zoals zo velen – er werkten alleen al honderdduizenden Nederlanders voor Hitlers Derde Rijk – vertelde Leen na de oorlog nauwelijks over zijn ervaringen. Aan de hand van twee fotootjes en een handvol opmerkingen ging Leens kleindochter op zoek naar zijn verzwegen verhaal. Er bleek verrassend veel te ontdekken.

In De Oproep geeft Marianne Foncke een inkijkje in het leven van Nederlandse oorlogsarbeiders in Duitsland. Aan de hand van brieven, dagboeken, foto’s en krantenberichten reconstrueert ze het dagelijks leven van gastarbeider Leen. Ze beschrijft levendig wat honderdduizenden arbeiders zouden herkennen: slaapzalen, knollensoep en toeristische uitstapjes, vriendschap en verraad, angstige momenten en de moeilijke tocht naar huis.

Over de auteur Marianne Foncke
(1976) is historica en freelance schrijfster. Ze schreef mee aan het Wereldtijdpad en was co-auteur en eindredacteur van Leven langs de liniedijk.

2 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Danilo, waar zou ik dit boek kunnen kopen? Ik leef in Canada. Ik heb zelfs veel informatie over mijn vader en zijn broer die alle bij op de zelvde tijd ook naar Duitsland gegaan zijn. Ze zijn in 1944 over de grens naar Zwitzerland gekropen en de oorlog uit gewacht. Zo, ik zal dit boek heel interesant vinden.

    Bedankt.

    Leen Zwaal
    Edmonton, Alberta, Canada